Egzama (Dermatit) Nedir?

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Egzama, cildin çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzama genelde ciltte kaşıntı, şişme, kızarıklık gibi cilt sorunlarına yol açan bulaşıcı olmayan bir hastalıktır.

Egzamanın belirtileri

  • Şiddetli kaşıntı
  • Ciltte pullanma
  • Cildin kızarması
  • Kabarcıkların oluşması
  • Cilt üzerinde derin çatlaklar

Egzama türleri

1.Alerjik egzama (Atopik dermatit): Bu tür egzamada deri genelde kızarır ve iltihap toplar. Çoğunlukla bebeklik ve çocukluk çağlarında görülür. Alerjik egzamaya neden olan sabun, giysi ve kimyasallardan uzak durmk gerekir.

2.Kontakt egzama: Alerji ve tahriş eden kontakt egzama olarak ikiye ayrılır. Tahriş eden kontatk egzamanın nedeni kişinin doğrudan derisini tahriş edebilecek cisme dokunmasıdır. Bunun sonuncunda egzama alerjik reaksiyon gösterirse alerjik kontakt egzamaya dönüşür.

3.Varisli egzama: Bacaklarda sağlıksız kan dolaşımından kaynaklı oluşmaktadır. Genelde orta ve yaşlılık dönemlerinde, orta bacak kısmında görülür.

4.Dairemsi egzama: Bu egzamanın yarası daire şeklindedir, genelde el ve ayaklarda görülür.

5.El egzaması: Bu türde egzama sadece elde görülür. Genellikle kimyasal deterjanlar neden olur ancak alerjik nedenlerden de oluşabilir.

6.Numuluer egzama: Bu egzamada yaralar bozuk para şeklindedir. Genelde göğüs, bacak ve kollarda görülür.

7.Asteatotik egzama: Kuru deride meydana gelir. Egzama çoğunlukla bu şekilde ortaya çıkar.

8.Kan dolaşımını durduran egzama: Genelde ayak bileklerinde, baldırlarda ve ayaklarda oluşur. Bacaklar şişebilir ve kırmızı çıkıntılara, iltihaplanmaya, pigment değişiminden dolayı koyulaşmaya ve bazen de ayak bileklerinde ağrılara neden olabilir.

9.Kronik simpleks liken: Hasta tek yeri sürekli kaşıdığında veya ovduğunda ortaya çıkar.

10.Seboreik egzama: Genellikle kafa derisinde görülür. Normal egzamaya göre daha yağlıdır.

Egzamanın tedavisi

Egzamaya neden olan alerji yapıcı madde bulunabilirse hastanın o maddeden korunmaı yeterlidir. Nedeni bulunamayan çocuk egzamaların da ise çocuğun giysilerinde yünlü kumaş kullanmamak, derisi kurumaya yatkınsa çok sık yıkamaktan kaçınmak, enfeksiyonları önlemek için hem kendini hem de çevresinin temizliğine özen göstermek ve özel sabun kullanmak yararlı olmaktadır.

 

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER