Diyabet Nedir?

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Diyabet nedir?

Halk dilinde “Şeker Hastalığı” olarak bilinen diyabet, vücutta insülin hormonunun üretilmemesi ya da üretilen insülin hormonunun etkili şekilde kullanılmamasıdır.

İnsülin pankeras adı verilen organ tarafından salgılanır. İnsülin olmadan vücudumuza alınan besinler istenilen şekilde kullanılamaz. Diyabetli kişi yemek yediği zaman vücut kana geçen şekeri (glukozu) kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

 

Diyabet türleri

İnsilüne bağımlı diyabet (Tip1 diyabet):Bu tür diyabet hastalarında insülin tamamen eksiktir. Genellikle çocuklarda ve gençlerde görülür.

İnsüline bağımlı olmayan diyabet (Tip2 diyabet):Tip 2 diyabet hastalığında kandaki glukoz düzeyini normal seviyede tutmak için vücutta yeterli insülin üretilemez. Genelde 35 yaşından sonra görülmektedir.

Diyabetin belirtileri

  • Sıvı tüketiminde ve susama hissinde artış
  • Çok sık idrara çıkma
  • İştah artışı
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Sık ve aşırı acıkma hissi
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ayaklarda karıncalanma, uyuşukluk

Diyabet hastalığının tedavi yöntemleri

Diyabet tedavisinin amacı kan şekerinin yükselmesini ve düşmesini engellemektir. Diyabetin kontrol altında tutulması için bazı davranışları alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.

1.Cerrahi olmayan tedaviler

Sağlıklı beslenme:Kan şekerinin kontrolü için diyabetli bireye özgü beslenme modelinin uygulanması önemlidir. Diyabetli kişilere ve diyabetli olmayan kişilere önerilen sağlıklı beslenme modeli ayrı değildir.

Egzersiz:Yapılan egzersizler vücudun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekerinin kontrolünü sağlar.

İlaç/İnsülin:Tip 1 diyabetli kişiler insüline ihtiyaç duyarlar. Tip 2 diyabetli kişiler ise kan şekerinin ayarını sağlamak için ilaç ya da insüline ihtiyaç duyabilir.

2.Cerrahi tedaviler

Fazla kilo nedeniyle de oluşabilen Tip 2 diyabet, obezite cerrahisi ile uygulanan mide ameliyatları sonucunda ortadan kalkabilir.

 

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER