Çocuklar Neden Kabız Olur?

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Çocuklarda kabızlığın birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Bu yüzden doğru tedavi için bu nedenleri bilmek büyük önem taşımaktadır.

Fazla miktarda süt tüketmek

Özellikle bebeklerde anne sütünden inek sütüne geçişlerde aşırı inek sütü tüketmek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonunun değiştirilmesi kabızlığa en sık yol açan nedenler arasında yer alıyor. günlük süt tüketimi yarım litreyi geçmemelidir.

Katı gıda tüketimi

Toplumda yeme tarzının değişmesi, gıda tüketiminin meyve ve sebzeden fast-food’a kayması sonucu katı gıda tüketimi arttı. Posalı ve sulu yemekler yerine katı gıdalarla beslenmek çocuklarda kabızlığı tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Ertelenen tuvalet ihtiyacı

Kabızlığa neden olan bir başka önemli etken de çocukların okula başladıktan sonra tuvalet alışkanlığını düzenleyememesi. Okul çağındaki çocuklar okulda tuvalete girmemek için okul öncesi çocuklar da oyuna ya da çizgi filme dalmaları nedeniyle dışkıyı yapmayı erteliyorlar. bu da kabızlığa neden oluyor.

İlaç kullanımı

Kronik kabızlık sorunu yaşayan çocukların çeşitli sağlık problemleri nedeniyle aldıkları ilaçlar da kabızlık yapabiliyor. Örneğin bebeklik döneminde kullanılan demir ilaçları bazen kabızlığı tetikleyebiliyor.

Sağlık problemleri

Bazı sağlık problemleri de kabızlığa yol açabiliyor. Örneğin tiroit hormonlarının az salgılanması anlamına gelen hipotiroidi en sık kabızlık yapan hastalıklar arasında yer alıyor.

 

Doğuştan gelen anatomik sorunlar

Bağırsak genişliği gibi doğuştan gelen hastalıklar da kabızlık sorununa yol açabiliyor. Böyle sorunlar olduğunda çocukları, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanlarının takip etmesi gerekiyor.

Makat bölgesindeki problemler

Kabız olan çocuğun muayenesinde “anal fissür” denilen çatlakların varlığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Çünkü bazen anüs olması gerekenden biraz daha önde yerleşmiş oluyor ve bu durum da kabızlığa yol açabiliyor. Bunun yanı sıra “anal stenoz” denilen, özellikle son yıllarda pediatri hekimlerinin farkındalığının sayesinde daha erken saptanan makat darlığı da kabızlık oluşturabiliyor.

Psikolojik nedenler

Aile içi sonuçlar, yeni bir kardeş, okula başlama, anne baba ayrılığı gibi durumlar da kabızlık sorunlarına yol açabiliyor.

 

 

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER