Ağız Yaralarının Sebebi Stres Olabilir mi?

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Toplumumuzun %30’u ağız yaralarından şikayetçi. Toplumda aft olarak bilinen, ağız yarası en sık görünen yaralardandır.

Aftların genellikle dil, diş eti, yanak, dudak gibi hassas bölgelerde meydana geldiğini belirten Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ersun Gushi, bu yaraların genellikle ağrılı bir seyirle ilerlediğini ve yara tedavilerinin öneminin altını çizdi. Stresin baş aktörlerden biri olduğunu anlatan Gushi ağız yara tedavisinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi;

Ağız yara tedavisinde beslenmenin etkisi önemli

Gushi ağız yaralarına, ağız içinde mevcut olan “candida albicans” olarak bilinen bir mantar türünün neden olduğunu ve ağız yaralarının birçoğunun çok ciddi sorunlar teşkil etmediğini belirtti. Ağız yaralarının oluşumunda rol oynayan diğer etmenleri ise şöyle özetledi:

Kişinin sağlıksız beslenmesi, kötü yapılmış restorasyon, mevcut çürükler, diş eti kanamaları, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sürekli antibiyotik kullanımı ağızda yaraların oluşmasına neden olabilmektedir.

Vücut direncini arttırmaya yönelik beslenmek ağız yaralarının oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir

Stres ağız yaralarında faktörlerden biri

Stres günümüzde çoğu hastalığın nedenidir. Kişinin sürekli gergin olması; vücut direncinin kırılmasına, vücut direncinin kırılması ise bağışıklık sitemine baskı yaratarak aft oluşumu hızlandırır. Bu durum özellikle kadınların adet döneminde sıklıkla görülür.

Tükettiğimiz yiyeceklerin sertliği yumuşaklığı, sıcaklığı soğukluğu, ekşiliği ağız mukozasını tahriş edebilir ve aft oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda sıcak ve asitli gıdaların tüketilmemesi gerekir. Ayrıca aft oluşumunu engellemek adına diş fırçalama hassas bir şekilde yapılmalı ve tahriş olan bölgeler herhangi bir travmaya maruz bırakılmamalıdır.

Ağız kanseri erkeklerde daha çok görülüyor

Ağız yaraları konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birinin ise ağız kanserleri olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ersun Gushi, ağız kanserinin çoğunlukla alt dudağın üst kısmında, bademciklerde, ağız içinde görülen ve kadınlara göre erkeklerde daha sık rastlanan kanser türü olduğunu vurguluyor. Yoğun alkol tüketimi, sigara tüketimi, tütün çiğneme alışkanlığı ayrıca çiftçilerin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaları sonucunda da görülebileceğini belirtiyor.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER