Türk akademisyenin DSÖ ile toplantısında, başağrısı için küresel strateji belirlendi

Lifting The Burden (LTB) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başağrısını iyileştirmeye yönelik yürüttükleri işbirliği kapsamında bir araya geldi. LTB Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, gerçekleşen toplantı sonrası, dünya genelinde başağrısını önlemeye yönelik atılacak adımları anlattı

‘Lifting The Burden-LTB’ Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz,  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile küresel başağrısı kampanyası kapsamında, dünya genelinde başağrısına karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere dün bir araya geldi.

DSÖ ile işbirliği stratejisi kapsamında davet edilen ilk Türk hekim olan Prof. Dr. Derya Uludüz, planlanan ortak projeler ve hedefler hakkında önemli bilgiler verdi.

DSÖ’nün başağrısı alanında işbirliği yaptığı tek dernek

‘Lifting the Burden-LTB’, başağrısına karşı mücadeleyi hedef alan ve ana hedefi tüm dünyada başağrılarına bağlı hastalık yükünün azaltılması olan bir sivil toplum kuruluşu. 2009 yılında İngiltere’de başlayan faaliyetleri hızla tüm dünyaya yayılan LTB, başağrısının küresel boyutta ciddi bir sağlık yükü oluşturduğuna dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Başağrısı ile ilgili DSÖ’nün işbirliği yaptığı tek dernek olma özelliğini taşıyan LTB, başağrısına karşı küresel kampanya planları yürütüyor.

LTB, Dünya Başağrısı Derneği ve Avrupa Başağrısı Derneğinin Dünya Sağlık Örgütü ile bağlantı kurabildiği tek dernek ve dünyada başağrısı ile ilgili tüm veriler LTB aracılığı ile DSÖ verilerinden alınıyor.

Global kampanya için Dünya Başağrısı Derneği ve Avrupa Başağrısı Derneği ile ortak işbirliği içinde çalışan LTB’nin global kampanyasının 3 ana stratejisi bulunuyor.

Bu üç temel stratejisi, öncelikle dünya genelinde başağrısı sıklığı ve hastalık yükünün araştırılması ile başlıyor. LTB, bu amaçla dünya çapında kullanılacak sorgulama formları hazırlayarak geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde veri topluyor. Bu çalışmalar, başağrısı hastalıklarının dünya genelindeki sıralamasına yönelik önemli bilgilere erişilmesini sağlıyor.

İkinci strateji, başağrısı konusundaki farkındalığı artırmayı hedefliyor. DSÖ ile işbirliği yaparak oluşturulan Dünya Başağrısı Atlası, başağrısının ihmal edilen bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak  ülkeler arasında tedavi protokolleri ve eksikliklerini ortaya koyuyor.

Aksiyon planları belirlendi

Üçüncü strateji ise başağrısının hastalık yükünün azaltılması için aksiyon planlarını içeriyor.

Bu kapsamda, DSÖ ve LTB tarafından dün gerçekleştirilen toplantıda, dünya genelinde başağrısına karşı atılacak adımları masaya yatırdı.

‘Lifting the Burden-LTB’, başağrısına karşı uyarlanabilir baş ağrısı hizmetlerini içeren bir şablon önerdi ve bu öneriyi bilimsel, politik ve ekonomik argümanlarla destekledi.

Önemli bir hedef de, başağrısı hastalarının yaşadığı sıkıntıların azaltılması ve bu konunun gereken öneminin verilmesi olarak belirlendi.

Toplantıda 3 önemli karar alındı
Tüm bu amaçlar doğrultusunda DSÖ ile LTB arasında başağrısını iyileştirmeye yönelik yapılan toplantıda şu kararlar alındı:

İşyerlerinde başağrısı ve özellikle migrenin farkındalığının artırılarak migren dostu işyerlerinin oluşturulmasında daha fazla adımlar atmak için ortak çalışma yürütülecek.
Özellikle aile hekimleri olmak üzere sağlık çalışanlarının başağrısının daha iyi tanınması amacıyla yoğun eğitim desteklerinin verilecek.
Etkili ve uygun maliyetli kanıta dayalı tedavilerin tüm dünyada ulaşılabilir hale gelmesi için stratejiler hayata geçirilecek.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER