Protez Diş Kullanmaya Yeni Başlayan Hastalar İçin 6 Önemli Nokta

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Ağız ve diş sağlığı problemleri arasında diş kayıpları ve sonrasında yaşanan sağlık sorunları hastalar için önemli konular arasındadır.

Bütün veya bir kısım dişlerin çekilmiş veya diş eti rahatsızlıklarından dolayı kaybedilmiş dişler için ortaya çıkan protez diş tedavilerinde tedavi süreci nasıl işliyor, nelere dikkat edilmeli gibi konuları Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Protetik (Protez) Diş Tedavi Uzmanı Dr. Ufuk Başoğlu özetledi.

Protez diş nedir?

Tam dişsizlik veya kısmi dişsizlikte kullanılan hareketli protez tipidir. Protez dişler, bütün ya da bir kısım dişleri çekilmiş veya diş eti rahatsızlıklarından dolayı kaybedilmiş olduğu ve arka dişleri olmayan hastalarda köprü bağlantısı yani sabit porselen yapılamayan hastalarda uyguladığımız tedavi yöntemidir. Ağzında hiç dişi olmayan, dişlerinin büyük kısmı eksik hastalar veya ön bölgede ısırma dişleri kalmış olan hastalar hareketli protezi kullanabilirler.

Protez diş tedavisinde süreç nasıl işliyor?

Tedavi sürecimiz, hastamızın radyolojik ve ağız içi muayenesi ardından, varsa sağlam dişleri belirlenerek başlar. Bu adımdan sonra, ağızdan ölçüler alınır ve hastamıza özel bireysel kaşıklar yaptırılarak asıl protezinin ölçüleri alınır. Ölçü işlemi sonrası ağızda var olan dişlerin yerlerine göre farklılık gösteren tasarımlarda iskelet protezleri dizayn edilir. Tam dişsizlikte ise protez tüm damağı içine alacak şekilde düzenlenir. Her iki protezde de ağız yüksekliği ve kapanışı tespit edildikten sonra uygun dişlerin seçilmesi ile dişler dizilir ve protezler bitirilir.

Protez kullanmak nasıl bir histir?

Tedavide hastanın tercihi önemlidir. Kısmi dişsizlikte kullanılan eski tip kroşeli ya da halk ağzı ile bilinen kancalı protezler dışında son zamanlarda bağlantıların görünmediği için daha estetik olan hassas bağlantılı protezler tercih edilmektedir. Bu tip protezlerin farkı var olan dişlerin porselen ile kaplanarak özel bağlantılar yerleştirilmesini takiben, protez içine konan hassas tutucular ile bir araya gelmesidir. Hassas bağlantıların avantajı, zamanla kroşelerin destek dişlerde meydana getirdiği aşınmayı oluşturmaması, protezin daha sıkı oturması, daha zor çıkarılması ve kancaların görülmemesidir..

İmmediat (geçici) protezler ile kalıcı protezler arasındaki fark nedir?

Diş çekimleri sonrası diş eti ve kemik dokularının tamamen iyileşip son şeklini alması hastaya göre farklılık gösteren bir iyileşme sürecidir. Bu süreçte hastayı dişsiz bırakmamak için kullanılan protezler geçici protezler olarak adlandırılmaktadır. Tam iyileşme sonrasında daimi hareketli protezler yapılmaktadır.

Protezlerin bakımını ve temizliğini nasıl yapmalıyız?

Hareketli protezler ister tam damak, isterse iskelet protezi yani kısmi damak protezi olsun, ağız dışında temizlenmelidir. Su içine atılarak kullanılan temizleme tabletleri temizliğe yardımcı olsa da, en iyi bakım elde fırça kullanarak protezlerin temizlenmesidir. Protezleri kaynatmak ya da çamaşır suyu kullanarak temizlemek protezde hasar meydana getireceğinden dolayı, protezlerin konulduğu suyun içine ağız gargarası ekleyerek gıda parçalarının dışında bakteri oluşumu da engellenebilir. Klorheksidin gibi gargaraların kullanılması ise protezi boyaya bileceğinden seyredilmesi gerekmektedir.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım
1

CEVAP VER