Ağız hijyeni virüse yakalanma riskini azaltıyor

Uzmanlar, pandeminin başladığı ilk günden bu yana, korona virüsün en önemli bulaşma yolları arasında; öksürük, hapşırma ve damlacık inhalasyonu aktarımıyla bulaş ve temas aktarımıyla bulaş olduğunu vuguluyor. Kötü ağız hijyeni olan bireylerde vücut direncinin düştüğü durumlarda ve savunma mekanizması problemli olduğunda ağız içinde yaşayan mikroorganizmalar birçok sistemik hastalığı tetikliyor.

Covid ile ağız hijyeni arasındaki önemli bağa vurgu yapan Diş Dostu Derneği Başkanı Dr.Oktay Dülger hastanelerde hizmet veren doktorların yanı sıra diş hekimlerinin de aslında büyük tehlike altında olduklarını söylüyor. Düzenli maske kullanımının önemini vurgulayan Dülger: “Aslında maske kullanımı kişilerde belli bir farkındalık oluşmasına sebep oldu. Covid-19, damlacık enfeksiyonuyla bulaşan hasta kişinin ağzı ve burnundan çıkan zerreciklerle tutunarak bulaşan bir virüs. Diğer yandan alkol ya da kolonya kullanımında bile inaktif hale gelebilen bir virüs” diyor.

“Ağız hijyenini kritik derecede önemli”

Covid-19 virüsünün vücuda verdiği zararın yalnızca teşhis edilenlerle sınırlı kalmadığını, otopsilerde farklı organlara da zarar verdiğinin ortaya çıktığını belirten Dülger: “Virüsün esas yerleşme yani vücuda penetre olma şekli ACE 2 denilen bir reseptöre tutunarak oluyor ki bu da ağızda, solunum yolu ve tükürük bezi kanallarında ağırlıklı olarak mevcut. Elbette ki pandemi koşullarında vücut hijyenimizi çok artırmak zorundayız ancak kritik noktalardan biri de ağız hijyenidir” diyor.

Diş hekimleri olarak bir çok diş eti hastalığında, diş taşı temizliğinde, implat yapımında operasyon sonrası, yaygın ve hızlı ilerleyen çürükler olduğu durumlarda, kanal tedavilerinde yaygın olarak ağız gargaraları kullandıklarını belirten Dülger: “En sıklıkla kullandıklarımız Klorheksidinli gargaralar. İçinde alkol olmadığı için çeşitli diş operasyonlarından sonra bile kolayca kullanılabiliyor” dedi.

Ağız hijyenindeki önemli faktörleri 5 maddede toplayan Dülger: “Bunlar: diş fırçası, diş ipi ya da ara yüz fırçaları, dil fırçası ve ağız gargarası olarak sıralanabilir. Aslında hepsi aynı derecede önemli. Günde iki kez dişlerin fırçalanması, 1.9 mm incelikte olan ve zor aralara bile ulaşabilen ara yüz fırçaları, dilde üremeye meğilli bakterilerden korunmak için dil fırçası ve mutlaka ağız gargarası kullanılmasını öneriyorum” dedi.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER