Hastalar sahte diş implantlarına karşı ne yapmalı?

Avatar
hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

 

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da implant tedavisi gören bir doktorun, bu tedavi nedeniyle çene erimesi sorunu yaşadığı ve mahkemeye başvurduğu gündeme geldi.

Şikayet üzerine harekete geçen İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü, sahte implantları piyasaya süren aralarında diş hekimlerinin de bulunduğu 19 kişiyi yakaladı.
Türkiye’de kullanılmak üzere 35 milyon dolarlık malzeme 19 bin kaçak implant ele geçirildi. Bu durum implant tedavisi olmak isteyen hastaların kafasında soru işaretleri oluştururken implant tedavisi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Dr. Emre Çimen, implant çene erimesi yapar mı, implantların sahte olup olmadığını nasıl anlarız? gibi soruları cevapladı.

İmplant nedir? İmplanta hangi durumlarda başvurulur?

İmplant, titanyumdan yapılmış yapay diş köküdür. Diş eksikliği olan ve 18 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere implant tedavisi uygulanabilinir. İster tek diş eksikliği olsun, ister çoklu diş eksiklikleri olsun, isterse de ağızda hiç diş bulunmasın dental implant uygulamaları ile bu diş eksikliklerinin telafi edilmesi güvenilir ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir.

İmplantlar nereden temin ediliyor?

Dünyada ve ülkemizde pek çok implant üreticisi firma var. Bu firmalar belirli standartlardaki fabrikalarda üretimin başından sonuna kadar gerekli olan protokolleri uygulayarak implant üretimini yapıyorlar. İmplant üretimi, implant yüzeyinin yapılandırılması ve steril edilmesi oldukça yüksek ve hassas teknoloji isteyen bir işlemdir. Ürün piyasaya çıkmadan uzun süre çeşitli testlere tabi tutuluyor. Piyasaya çıkacak tüm ürünlere ise bir kod numarası verilerek, doğrudan üretici firma yoluyla veya dağıtıcılar aracılığıyla hekimlere ulaştırılıyor.

Sahte implantı hekimin ya da hastanın bakarak anlaması çok mümkün değil. Burada devlete, üreticilere, dağıtımcı firmalara ve hekimlere görev düşüyor. Gerekli denetimlerin ve takibin yapılması bu tür istenmeyen durumların oluşmasına engel olacaktır.

İmplant yaptıracak bir hasta ne yapmalı?

Hasta öncelikle kendi içine donanım, hijyen ve strelizasyon açısından sinen bir klinik ve implant uygulama konusunda kendini yetiştirmiş bir hekim bulmalıdır. Hasta işlem öncesinde kendi vücuduna uygulanacak ve yıllar boyunca kendine hizmet edecek ürün hakkında her türlü bilgiye sahip olmalıdır.

İşlem sonrası ise üretici firma tarafından hazırlanmış etiketi hekimden istemelidir. Bu etiketler her implantın içinde birkaç adet bulunur ve üzerinde implantın üretimiyle ilgili bilgilerin bulunduğu bir kod numarası vardır. Bu etiketlerden birini hekim kendi kayıtları için saklarken, bir diğerini de hastaya vermesi hem ürün kontrolü hem de ileride oluşabilecek bir sıkıntıda gerekli malzemelerin temininin kolaylaştırması açısından önemlidir.

Günümüzde çok sayıda implant markası ve implant uygulayan hekim var. Hekimler oluşan rekabet ortamında hastalara düşük maliyetler sunmak istiyor. Bu durumu fırsat bilen kişiler ise merdiven altı dediğimiz şekilde üretim yapıyor ve insan sağlığını tehdit eden ürünleri piyasaya sürüyor.
Her uygun fiyatlı implant sahtedir diyemeyiz ancak uygulanan implant hakkında hekiminizden gerekli bilgileri almanız çok önemlidir. Aklınızdan çıkarmamanız gereken nokta, uygun olmayan ucuz bir tedavi, ileri dönemde size çok daha pahalıya mal olabilir.

Sahte implantlar ne gibi zararlar verir?

Titanyum ve diğer biyouyumlu malzemelerden yapılan dental implantların kansere yol açmadığı bilimsel olarak bilinen bir gerçek. Sahte implantlar kanser yapar demek de şu an için doğru olmayabilir. Ancak eğer biyouyumlu bir materyal değilse kemikte doku cevabı oluşturacak ve implantın etrafında kemik yıkımı oluşacaktır. Bu da o bölgede çeşitli seviyelerde kemik kaybına yol açabilir ve tekrar implant uygulanabilmesi için ilave cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

Bir de belirtmem gereken çok önemli bir nokta var, her ne kadar dental implantlar çok yüksek başarı oranına sahip olsalar da çeşitli nedenlerle implant kaybı yaşanabiliyor. Bu oran %2 civarında. Bunun haricinde başarılı olarak uygulanan implantlarda da yıllar içinde kemik kayıpları meydana geliyor. Bunlar implantın sahte olduğu anlamına gelmemeli.

Neticede, hekiminize güvenmeniz, yapılacak işlem ve ürün hakkında her türlü bilgiyi ve gerekli belgeleri almanız, işlem sonrası hekiminizin tavsiyelerini yerine getirmeniz ve önerdiği sürelerde kontrollere gitmeniz uygulanacak işlemin başarılı olmasının en önemli unsurlarıdır.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER