Dikkat Eksikliğimi Eskrim Sayesinde Yendim

23 Yaş Altı Avrupa Eskrim Şampiyonası’nda, Türk eskriminin 94 yıllık tarihinde Kadın Kılıç Milli Takımı’nın ilk altın madalyasını kazanan ekibinde yer alan milli sporcu Fatma Zehra Köse, eskrim sporu sayesinde nasıl dikkat eksikliğini yendiğini Meraklı Hastalar’a anlattı.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, yaygın görülen bir sorundur. Aşırı hareketlilik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, dürtüsellik (impulsivite) şeklinde açığa çıkan psikiyatrik sorunlardan biridir. DEHB, kişiyi ömür boyu takip edebilecek bir hastalık olduğu gibi çocuklarda daha sık gözlemlenir ve yaş ilerledikçe -genellikle- belirtilerini kaybeder.

Milli sporcu Fatma Zehra Köse, eskrimin canlı bir satranç maçı gibi olduğunu belirtirken sözlerine şöyle devam etti; “Eskrim taktiğin ve düşüncenin fiziksel performansa dökülmüş hali. Benim dikkat eksikliğim çoktu. Dikkatimi toplamam 1 dakikayı bulmazken dikkat eksikliğimi bu sporla yendim.” dedi.

Eskrim insana özgüven veriyor

Fatma Zehra Köse, “Eskrim canlı bir satranç gibi. Taktiğin ve düşüncenin fiziksel performansa dökülmüş hali. İyi düşünüp anında uygulamanız gereken şeyler oluyor. Eskrim aynı zamanda özgüven veriyor insana.

Eskrimin içinde olursanız bu sporu ve teknikleri daha iyi anlayacaksınız ama şöyle söyleyebilirim ki tuş alınca içimizden canavar çıkıyor gibi bağırıyoruz genelde. Hem kendi motivasyonumuz için hem de karşı tarafı moral olarak düşürmek için.

Eskrime başlama hikayem ise şöyle, bizim aile genelde müzik üzerine eğitim aldı. Annem ve babam da müzik öğretmeni. Teyzem opera okuyordu konservatuarda ve eskrim dersleri alıyordu. Bir gün bana; ‘Bu sporu denemek ister misin?’ diye sorunca, farklı bir şey olduğunu görüp denemeye başladım ve çok sevdim. Eskrime başlanması gereken yaş ise 9-10 gibi… Ben de o yaşlarda başladım. Daha önce başlarsanız çocukları sıkabiliyor çok fazla teknik var.

Bu sporda en büyük hayalim arasında kısa vadede hedefimiz tabi ki dünya şampiyonlarında güzel sonuçlar almak. Uzun vadede de ise hedefimiz Tokyo
Olimpiyatları.” dedi.

Eskrimde bel ve diz bölgesi sakatlıklarına dikkat!

Eskrimde yaşanılan sakatlıkları ise Fatma Zehra Köse şöyle özetledi; “En büyük sakatlıklar bel ve diz bölgesinde oluyor. O yüzden iyi bir antrenörle bilinçli bir şekilde çalışmak gerekiyor. Bazıları bilinçsiz yaptırıyor ve o yüzden bel fıtığı çıkan arkadaşlarım oldu.” dedi.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER