Florür Uygulaması Tek Başına Çürüklere Karşı Yeterli Değil!

Çocuğu okul çağına gelmiş her ailenin kafasını karıştıran konulardan biri florür vernik uygulaması. Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Barış Karabulut, ailelerin florür vernik uygulaması ile ilgili arama motorlarındaki cevapları kaynak alarak hatalı kararlara vardığının altını çizdi. Dr. Öğr. Üyesi Barış Karabulut, florür vernik uygulamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Florür vernik uygulaması son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın “Koruyucu Aile Programı” kapsamında da uygulamaya başladığı bir program. Florür, diş macunlarının da içinde bulunan, diş çürüklerinin başlamasını önleyen, başlamış olan çürüklerin ilerlemesini yavaşlatan bir bileşiktir.

Eskiden tüm toplumu etkilemesi amacıyla içme sularına, sofralık tuza veya süte katılırdı. Herkesin süt, tuz ve su tüketim miktarı değişiklik gösterdiği için artık bu uygulamalardan vazgeçildi ve okullarda florür vernik uygulanmasına başlandı.

Florür uygulaması okul çağı ile beraber 5 yaşından sonra başlıyor

Florür vernik uygulaması dişlerin çürümesini engeller ancak tek başına çürümeye karşı yeterli değildir. Florür vernik uygulaması yapılsa bile kişiler florürlü bir diş macunuyla dişlerini günde 3 kez 2’şer dakika fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve çürük yapıcı gıdalardan uzak durulmalıdır.
Ülkemizde florür uygulaması okul çağı ile beraber 5 yaşından sonra başlıyor. Ancak florür uygulaması çocuğun çürük riskine göre erkene alınabilir. 3-4 yaşında biberon çürüğü görülen çocuklara da klinikte ailesi gözetiminde florür vernik uygulanabilir.

Florür vernik uygulaması yetişkinlere de uygulanır

Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Barış Karabulut

Florür uygulaması sadece çocuklara uygulanmaz. Birçok yetişkine de farklı sorunları çözme amacıyla önerilmektedir. Ortodonti tedavi gören tel ve braket kullanan kişilerin braketler çıktıktan sonra dişlerinde çürükler oluşabiliyor bu hasarlar florür vernik ile ortadan kaldırılabilir. Yetişkinlerde ve çocuklarda sık görülen diş hassasiyeti sorunu ise yine florür vernik uygulaması ile çözülebilir.

Kadınların da hamilelik süreci boyunca sorun yaşamaması adına bu dönemde florür vernik uygulaması önerilmektedir.

Florür vernikten değil hatalı uygulamalardan korkmalı

Florür zararlı bir madde değildir aksine doğru kullanıldığında diş minesini koruyan bileşendir. Herşeyin fazlası nasıl zararlıysa florürün de fazla miktarlarda yutulması ile zararlı etkileri ortaya çıkabilir. Florürün fazla miktarda yutulmasıile ortaya çıkacak ilk bulgu bulantı ve kusmadır. Böylece çocuğun fazla florür aldığı kolayca anlaşılabilir. Florürün bir başka zararı dişlerin üzerinde lekelenmeler yapmasıdır, bu lekelenmelere florozis adı verilir. Florosiz tek seferde çok yüksek dozda florür almayla değil, çocuğun diş gelişim çağında uzun süre yüksek doz florür almasıyla oluşmaktadır. Çok daha yüksek dozda tek sefer alınan florür hayati problemlere de yol açabilir. Bu yüzden diş macunları çocukların kolay ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.

Florür vernik akıcı bir madde değildir, yapışkan özelliktedir ve uygulama sırasında çocuklar bu maddeyi çok fazla yutamazlar. Çocuğa uygulama sonrası 30 saniye süreyle tükürmesi söylenir. 1 saat yeme içme yapmaması tembih edilmelidir. İşlemin uygulandığı gün süt ve süt ürünleri tüketmemesi istenir.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER