Eskişehir’de şehir hastanesi’ kaygısına karşı çağrı: Devlet hastanelerinin kapanmasına itiraz edin

Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin kapatılarak şehir hastanesine taşınmak istenmesine karşı TTB’den çağrı var. TTB yurttaşlardan itiraz etmelerini istedi

Eskişehir ve Bilecik Tabip Odası, Eskişehir Taşbaşı Kültür Merkezi’nde şehir hastanesinin gerek hastalar gerekse de sağlık çalışanlarına etkilerinin tartışıldığı ve çözüm önerilerinin sunulduğu panel gerçekleştirdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, TTB Merkez Konseyi Üyesi Şeyhmus Gökalp ve Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kayıhan Pala’nın katılımı ile gerçekleşen panelde, çözüm olarak, şehir merkezinde yer alan hastanelerin kapanmaması için mücadele çağrısı yapıldı.

Yaklaşık 5 milyar TL kira ödenecek

TTB Merkez Konseyi Üyesi Şeyhmus Gökalp’ın moderatörlüğünde başlayan panelde ilk sözü alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, sağlıkta dönüşüm projesi ile sağlık ortamı baştan sona değiştiğini, hastaların müşteri, hastanelerin kar eden işletmeler olarak tanımlandığı bir süreç yaşandığını belirtti. Sağlıkta özelleşmede gelinen son noktalardan birinin de Şehir Hastaneleri olduğunu belirten Tükel, şunları kaydetti:

“Hazine arazileri üzerine bedelsiz olarak özel şirketlerce yapılan şehir hastanelerinde devlet burada kiracı konumunda yer alıyor. Birkaç yılda sabit yatırım tutarı karşılanacak hastaneler için 25 yıl boyunca her yıl yüksek miktarlarda ödemeler yapılıyor. Yapılan hesaba göre, 18 şehir hastanesi için yılda ödenecek kira bedellerinin toplamı 3 milyar lirayı geçmiş durumdadır. 32 şehir hastanesi tamamlandığında kira bedelinin yaklaşık 5 milyar TL olması bekleniyor.

Bu hastanelerin maliyetleri, Sağlık Bakanlığının şirketlere ödeyeceği kira ve hizmet satın alma bedellerine dair ‘ticari sır’ adı altında saklanıyor.”

Şehre uzak hastane olmamalı

Şehir hastanelerinde yatak sayısı ve verimlilik konusunda da gerçeğin yansıtılmadığının altını çizen Tükel, “Araştırma sonuçları, şehirden uzak büyük hastaneler yerine, şehir içinde 300-600 yatak kapasiteli hastanelerin korunması ve ihtiyaca göre bu kapasiteye sahip hastanelerin yaygınlaştırılmasının önemine işaret ediyor” diye konuştu. Tükel, sözlerini “Şehir hastaneleri kamulaştırılmalıdır” diyerek bitirdi.

Doluluk garantisi!

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise ihale şartnamelerine göre şehir hastanelerini yapan şirketlere yüzde 70 yatak doluluk garantisi verildiğine değinerek, “Eskişehir’de bulunan iki devlet hastanesini de şehir hastanesine taşıdınız ve yatak doluluk oranı yüzde 60’da kaldığını düşünelim. Yüzde 70’i tamamlayamadığınız için bunun parasının nereden ödeneceği ticari sır olarak saklanıyor” diye konuştu.

Sağlıkçı gidene kadar hasta ölür!

Şehir hastanelerinde şaşkınlık yaratan yatak başına kapalı alanın ciddi sorunlar yaratacağının altını çizen Pala şöyle devam etti: “Bir yatak başına 290 metrekare kapalı alan düşüyor. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bütün odalar tek yataklı ve banyolu olmasına karşın yatak başına düşen kapalı alan 135 metrekaredir. Şehir hastanelerindeki alan çok büyük. Amerikalılar bina ve arabalarının büyük olması ile övünürken, Amerika’da büyük hastaneler sınıflandırması içerisinde bir hasta yatağı için düşen alan 198 metrekaredir. Ankara Etlik’te 313 metrekare, Bursa ise 351 metrekare…

Bir hasta yatağı başına bu kadar alan yarattığınızda burayı nasıl ısıtacaksınız, nasıl soğutacaksınız, nasıl temizleyeceksiniz, hastanın yakınının hemşirenin, doktorun ulaşımını sürekli hızlı şekilde nasıl sağlayacaksınız? Mavi kod sisteminde mesafeler o kadar uzun ki sağlık çalışanları gelene kadar hasta yaşamını yitiriyor. Bunların hiçbirisi düşünülmeden sırf maliyetleri şişirmek için yapılmış bir uygulama ile karşıyayız.”

Ne olmuştu?

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında şehir hastanelerinin 18’inin projesi onaylanırken, Bakanlıktan yapılan son açıklamada bu sayının 32’ye yükseleceği duyuruldu. Yozgat’ta, Mersin’de, Isparta’da ve Adana’da şehir hastanelerinin hizmete girmesi ile birlikte sorunlar yumağı başlamıştı.

Kaynak: Bir Gün Gazetesi- Burcu Cansu

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER