Dünyanın En Büyük Psikolojik Problemi Anksiyete

Günümüzde 275 milyon insan anksiyete hastası. Bu da genel kanının aksine en yaygın akıl sağlığı sorununun depresyon değil anksiyete olduğunu gösteriyor.

21. yüzyılın ilk yıllarında dünya genelinde akıl sağlığının kötüye gittiğine ve buna bağlı gelişen hastalıklara tanıklık ettik. Depresyon akıl sağlığıyla ilgili konularla en çok ilişkilendirilen durum olmasına rağmen insanların karşı karşıya olduğu bir numaralı sağlık sorunu depresyon değil.

Yüz yüze olduğumuz en büyük sorun anksiyete (kaygı bozukluğu). Günümüzde yaklaşık 275 milyon insan anksiyete bozukluklarından muzdarip. Bu da dünya nüfusunun yüzde 4’ü kadarına tekabül ediyor. Anksiyeteden muzdarip kişilerin yüzde 62’si (170 milyon) kadınken 105 milyon erkek anksiyeteye sahip.

Anksiyete hastalıkları farklı yönlerde ilerleyebiliyor ancak en çok tecrübe edilen belirtiler arasında;

  • Kaygı (gelecekte yaşanabilecek talihsizlikler yüzünden endişe duyma, konsantre olma konusunda güçlük çekme
  • Huzursuzluk ve kıpırdanma, stres kaynaklı baş ağrısı, titreme, rahatlayamama
  • Dengeyi kaybetme, terleme, anormal derecede yüksek kalp hızı (taşikardi), anormal derecede hızlı nefes alma (taşipne), karnın üst kısmında ağrı (epigastrik rahatsızlık), sersemlik, ağız kuruluğu yer alıyor.

Günümüz sağlık sistemleri anksiyeteye cevap veremiyor

2030 yılına geldiğimizde akıl sağlığı sorunlarının küresel ekonomiye maliyetinin 16 trilyon Dolar olacağı düşünülüyor. Günümüzün sağlık sistemleri akıl hastalıklarının yüküne tam olarak karşılık veremiyor. Sonuç olarak da anksiyetesi olan bireylere düzgün ve yeterli tedavi sağlanamıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, akıl hastalığı olan kişilerin yüzde 76’sı ila 85’i hiç tedavi olmuyor. Yüksek gelirli ülkelerde ise bu oran yüzde 35-50 arasında.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER