Uzaktan Eğitimde Abur Cubur Tehlikesine Dikkat!

Okul çağı çocuklarına doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması; sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürmeleri ve gelecekte kronik hastalıklara yakalanmamaları için büyük önem taşıyor. Okullar uzaktan eğitimle devam ettiğinden çocukların fiziksel aktivite düzeylerinde azalma görülebilir. Masa başında atıştırma sorunları ortaya çıkabilir. Uzman Diyetisyen Sevil Şan, pandemi sürecinde çocuklar için dengeli beslenmenin yollarını anlatırken sağlıklı tarifler de verdi…

Uzun süre aç bırakmayın

  • Çocukların sağlıklı bir şeklinde gelişmeleri, büyümeleri, derslerindeki başarılarının, dikkat ve konsantrasyonlarının artması için asla uzun süre aç kalmamalıdır. Kahvaltı dersler başlamadan yapılmalıdır. Çocuklar 2-3 saat aralıklarla günde 5-7 öğün şeklinde beslenmelidir.
  • En çok atlanan ve beslenmemizde büyük önemi olan kahvaltı yapma alışkanlığı, bu yaşlarda mutlaka edinilmelidir. Pastane ürünleri veya abur cuburlar ve kahvaltılık gevreklerle bu değerli öğünü geçiştirmek asla tercih edilmemelidir.
  • Örnek kahvaltı menüsünde 1 bardak taze meyve suyu, bitki çayı veya 1 bardak sütle beraber, yağsız tost veya ekmek, peynir, pekmez, yumurta mevsim yeşillikleri tercih edilebilir. Yumurta rafadan olabileceği gibi menemen veya omlet şeklinde de olabilir.
  • En sık yapılan hatalar kahvaltının atlanması, ders başında abur cubur tüketimi, ‘şeker zihni açar’ inanışıyla birlikte fazla tatlı tüketimi ve öğün atlamalar şeklinde olmaktadır.

Sebze ve et dengesini sağlayın

  • Sağlıklı beslenme için her gün mutlaka süt-yoğurt/ et-tavuk-balık-kurubaklagil / sebze-meyve/ ekmek-tahıl gibi besin gruplarından tüketilmelidir. 1 öğünde et-tavuk-balık yeniliyorsa, diğer öğün mutlaka sebzeli yemeklerden oluşmalıdır.
  • Okul çağındaki çocuklar günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, her gün 1 yumurta, 1 porsiyon (3 yumurta büyüklüğünde) et –tavuk; haftada ise en az 2 kez balık ve yine haftada 2 kez kurubaklagil tüketmelidir.

Masalarında su olsun

  • Ders saatlerine göre sabah ile öğle arasında ve öğle ile akşam arasında ara öğün olarak meyve, fındık veya ceviz, süt veya evde yapılmış meyveli kek tercih edilebilir.
  • İçecek seçimine de özellikle dikkat edilmelidir. Masum gibi görünen ama zararlı etkileri olan, fazla kalori içeren asitli içecekler, hazır meyve suları, toz halinde olan meyve suları yerine su, ayran, kefir, süt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
  • Ders sırasında da tüketmeleri için öğrencilerin masalarına mutlaka su koyulmalı, böylece su içme alışkanlıklarının oluşturulması sağlanmalıdır.

Dersleri bitince hareket ettirin

  • Çikolata ve şeker yerine sütlü tatlılar, evde yapılmış meyveli süt veya yoğurtlar tercih edilmelidir.
  • Çocukların ders saatleri dışında TV veya bilgisayar karşında geçen zamanları sınırlandırılmalıdır. Yürüyüş yapılmalı ya da dışarı çıkmadan evde dans edilmelidir.
Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER