Uykusuzluğa Bilim Destekli 6 Çözüm

Uyku hapları, büyük paraların harcandığı bir ticaret alanı. ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre, son bir ayda yaklaşık her 25 yetişkinden birine  reçeteli uyku hapı verildi. Tüketici Raporları’na göre de, bu ülkede 2015 yılında uykusuzluğu giderici ilaç ve başkaca çözümlere 41 milyar dolarlık bir harcama yapıldı. Yetkililer, söz konusu miktarın 2020 yılına dek 52 milyar dolara ulaşmasının beklenildiğini belirtti.

Uykusuzluğa doğal yöntemlerle çözüm araştıran çok sayıda insan var. New York Presbyterian Weil- Cornell Tıp Merkezi sinirbilim uzmanlarından Dr. Daniel Barone, uykuya dalmak ve derin bir uyku çekmek uzun süredir bir sorun oluşturuyorsa, öncelikle bunun altında yatan nedenin belirlenmesi, gerektiğinin altını çiziyor ve uykusuzluk çekenlere yardımcı olabilecek birtakım seçenekler öneriyor.

Melatonin destekleri

Barone, hastalara önerilen en yaygın çözümün melatonin almak olduğunu belirtiyor. Uykuya hazırlık aşamasında beynin ürettiği bir hormon olan melatonin, aynı zamanda tablet ya da sıvı olarak da eczane ve sağlık ürünleri satan mağazalarda satışa sunuluyor.

Barone, arkadan aydınlatmalı televizyon, bilgisayar ve akıllı telefon ekranları ile karşı karşıya kalındığında beynin bu ışığa aldanıp gerektiği gibi melatonin salgılayamadığına dikkat çekiyor.

Kediotu kökü

2015 yılında Evidence- Based Complementary and Alternative Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırma kediotunun uykusuzluk sorunu yaşayanlara çözüm getirdiği sonucuna ulaşılmış. Ancak birçok ilaçta olduğu gibi kediotu da yan etkiler yaratabiliyor. Barone bu çözüme başvurmadan önce bir uzmana danışmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Lavanta

2012 yılında Journal of the Medical Association of Thailand dergisinde yayımlanan bir araştırmada, lavanta yağının kokusunu içlerine çeken kişilerin kan basıncı, kalp atışı ve deri sıcaklığında, lavanta içermeyen baz özellikli başka bir yağı koklayanlara kıyasla, çarpıcı düzeyde düşüşlere tanık oldu.

Papatya çayı

Papatya bitkisinin uyku verici etkisinden binlerce yıldır yararlanılıyor. Barone, salt sıcak bir içeceği yudumlamanın bile bedeni yatıştırıcı bir etki yaratıp insanlarda uykuya neden olabileceğine dikkat çekerek, “Bu türde bir çözümün kimseye zararı olmayacağı gibi, yararı olabilir. Öyle ki, denemeye değer,” diyor.

Meditasyon

Barone, insanlara yatmadan 30-60 dakika önce tüm elektronik aygıtları kapatmalarını ve sessizce bir yere oturup kendilerini yumuşak bir müziğin etkisine kaptırmalarını ve sessizce bir yere oturup kendilerini yumuşak bir müziğin etkisine kaptırmalarını ya da derin soluk alıp vermelerini öneriyor.

Ses makinesi

Bu yıl Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma, yağmur ormanlarının sesi ya da derinin şırıltı sesi gibi doğadan gelen sesleri dinlemenin beyinde insanı gevşetici bir etki yarattığını ortaya koyuyor.

Kaynak: TIME Health

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER