Tırnaklarınız Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?

Tırnak değişikliklerine neden olabilecek yüzlerce tıbbi durum ve hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Tırnaklarınız, sağlık ve fizyolojik sorunlarının bir aynası olabilir ve antik çağlardan beri teşhis aracı olarak kullanılmıştır. Bazen sadece mantar enfeksiyonu ya da yaralanma olabilir, ancak bazen karaciğer, akciğerler ya da kalp problemi gibi daha ciddi bir problem gösterebilir.

Tırnak ayçası (Lanula)

Tırnakları sağlıklı olduğunda, pembe rengindedir ve tırnak tabanının yakınındaki yarım aylar açık pembe veya beyaz renktedir. Tırnağınızın tabanındaki yarım aylar tiroid sağlığının bir göstergesidir. Yarım ayı eksik olan tırnaklar zayıf bir tiroid gösterir. Zayıf tiroid, ruh semptomlarına, depresyona, saç dökülmesine ve başka belirtilere yol açabilir.

Tırnak dokusu

Sağlıklı tırnaklar pürüzsüzdür, lekeler veya renk değişikliği yoktur. Ancak, tırnaklarınızın rengi, şekli, dokusu, kalınlığı değiştiğini görürseniz ve bunun nedenini bilmiyorsanız bir doktora gitmek zorundasınız.

Kırılmış veya ezilmiş tırnaklar

Kırılmış yada ezilmiş tırnaklar yaşlanmanın veya uzun süre deterjanlara/ojelere maruz kalmanın bir sonucu olabilir, ancak bazen tırnak mantarı, Liken planus, tiroid veya sedef hastalığı da olma ihtimali vardır. Nadiren de iltihaplı artritin bir göstergesi olabilir.

Rengi solmuş tırnaklar

Sarı tırnaklar; uzun süre tırnak cilası kullanımı nedeniyle oluşabilir, ancak mantar veya sedef hastalığına da işaret edebilir. Karaciğer probleminden kaynaklanan sarılık, sinüs enfeksiyonu, tiroit beziyle ilgili bir sorun, akciğer enfeksiyonu ve lenfödem gibi çeşitli diğer rahatsızlıkları da gösterebilir.

Yeşil-siyah tırnaklar; genellikle tırnak altında oluşan bakteri enfeksiyonu gösterir.

Mavimsi-mor tırnaklar; oksijen yetersizliğine işaret edebilir.

Gri tırnaklar; bazı ilaçların kullanımıyla oluşabilir.

Kahverengi tırnaklar; tiroid hastalığı veya kötü beslenme belirtebilir. Yarı beyaz yarı kahverengi olan tırnaklar, böbrek yetmezliğinin belirtileri olabilir veya AIDS/kemoterapiden sonra ortaya çıkabilir.

Beyaz tırnaklar; yaşlanma, mantar veya demir eksikliğinin (anemi) yanı sıra diğer rahatsızlıkların belirtileri olabilir: siroz, böbrek veya kalp yetmezliği, diyabet, hipertiroidizm, kötü beslenme veya kemoterapiden sonra oluşabilir.

Kalınlaşmış tırnaklar

Kalın tırnağın olması için bir takım nedenler vardır ancak bunlardan en yaygın olan mantar enfeksiyonudur, aynı zamanda sedef hastalığı ve reaktif artritten de kaynaklanabilir. Sarımsı, kalınlaşmış, yavaş büyüyen tırnakları da akciğer hastalıklarını gösterebilir.

Gevşemiş tırnaklar

Tırnaklar gevşek olduğunda ve tırnak yatağından ayrılabilirse, tiroid hastalığı, sedef hastalığı, dolaşım bozukluğu veya ilaca alerjik reaksiyonun yanı sıra bir yaralanma veya enfeksiyon belirtisi olabilir.

Kaşık şeklinde tırnaklar (Koilonişi)

Parmak tırnaklarınız içeriye doğru eğirilirse, demir eksikliği (anemi), hemakromatoz, Raynaud hastalığı, kalp rahatsızlığı ve hipotiroidizm belirtisi olabilir.

Tırnaklarda delikler veya çukurlar

Tırnaklarınızdaki çukurluklar veya küçük buruşukluklar sedef hastalığı, egzama, reaktif artrit ve alopesi areata’yı belirtebilir.

Tırnak boyunca uzanan beyaz çizgiler

Bu durumda çizgiler tırnağın tabanına paralel uzanır. Normal beyaz lekeleri çizgilerle karıştırmayın. Tırnak arasında paralel beyaz çizgiler varsa, kandaki düşük protein seviyesinin bir işaretidir, bu durum yetersiz beslenme veya karaciğer hastalığından kaynaklanıyor olabilir.

Tırnaklarda koyu renkli çizgiler

Bu siyah çizgiler çok yaygındır ve çoğu durumda normaldir. Ancak bazen, subungual melanom olarak adlandırılan, tırnak yuvasını etkileyen bir cilt kanserine işaret edebilir. Genellikle, bu tür kanser sadece bir tırnağı etkiler.

Tırnakların altında kırmızı veya kahverengi küçük çizgiler

Bunlar genellikle hafif hasar görmüş kan damarlarından dolayı oluşan kan çizgileridir. Bu endişelenecek bir şey değil, ancak birçok tırnak etkileniyorsa, başka bir hastalığa işaret edebilir.

Not: Tırnakların belirttikleri sağlık işaretlerini göz ardı etmeyin!

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER