Tip1 Diyabet Aşısı 2018 Yılında İnsanlarda Denenmeye Başlanacak

 

Glukoz başta beyin olmak üzere vücudun tüm organlarının önemli bir besin kaynağıdır. Hücreler ihtiyacı olan glikozu, midenin arkasında bulunan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon yardımıyla kullanır.

İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır. İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.

Çocuklarda tip 1 diyabeti önleyebilen ve yapımı on yıllar süren prototip bir aşı, 2018 yılında klinik deneylere başlamaya hazır.

Bu nedenle Tip 1 diyabet, İnsüline Bağımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10’unu Tip 1 diyabet vakaları oluştumaktadır.

Bu bir tedavi değil ve hastalığı tamamen ortadan kaldırmayacak, fakat aşının, vücudun savunmasını kendisine doğru saldırmak için tetiklediği bulunan bir virüse karşı bağışıklık sağlaması ve her yıl potansiyel yeni diyabet vakalarının sayısını azaltması bekleniyor.

 

Tip 1 Diyabet Neden Olur?

Sağlıklı bireylerde vücudu dışarıdan gelen yabancı etkenlere karşı korumakta görevli bir bağışıklık sistemi bulunur.

Tip 1 diyabet de otoimmün hastalıklar grubuna dahildir. Bilinmeyen bir nedenle harekete geçen bağışıklık sistemi, insülin yapımını üstlenen pankreas beta hücrelini tahrip etmektedir. Bu sistemin virüs, aşılanma, ilaç, fizik veya psişik stres gibi herhangi bir nedenle normalden sapması sonucu kendi hücrelerini yabancı olarak algılaması, onlara saldırması ve tahrip etmesiyle meydana gelen hastalıklara “otoimmün hastalıklar” denir.

Bu tahribat %80’in üzerine ulaştığında hastalık belirtileri ortaya çıkar. Vücudumuzun enerji ihtiyacı, yiyeceklerimizdeki temel besin öğeleri karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlanır. Emilebilmek için en küçük parçalarına ayrılan besin öğelerinin en önemlisi “glukoz” adı verilen basit şekerlerdir.

Finlandiya’daki Tampere Üniversitesi’nin önderlik ettiği ve yirmi yıldan fazla süren araştırma, halihazırda, coxsackievirus B1 adı verilen bir virüs türü ile vücudun kendi pankreasındaki hücreleri ortadan kaldırmasına neden olan bir otoimmün tepkisini birbirine bağlayan sağlam kanıtlar sundu.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER