Ketojenik Diyet Nedir?

Dünyada pek çok kişi vücut ağırlığını azaltmak ve hızlı kilo vermek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. İsmini daha sık duymaya başladığımız Ketojenik Diyet bunlardan biri.

Uygulanan beslenme programının besin değerlerine ve uzun vadede sağlığa etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, hızlı kilo vermek uğruna vücut direncinin düşmemesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

“Son zamanlarda ketojenik diyet hızlı kilo verdiriyor söylentisi ile hızla yayılmaya başladı. Ancak karbonhidrattan kısıtlanmış diyet programı olarak bilenen bu diyet aslında tedavi amaçlı uygulanan bir programdır. Bu spesifik diyet programında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Ketojenik diyet ilk epilepsi hastalarında uygulandı

İlk defa 1920’li yıllarda uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, epilepsi hastası çocukların epilepsi nöbetlerini kontrol etmek için kullanılmıştır. Daha sonraki yıllarda epilepsi hastalığında olduğu gibi kanser tedavisinde de etkilerinin olduğu görülmüştür. Ketojenik diyet; yüksek yağ, düşük protein, düşük karbonhidrat içeren bir beslenme programıdır. Diyette enerjinin %80-90’ı yağdan karşılanır. Bu diyet programı yüksek yağ içeriğinden dolayı tadı olmayan ve zor tüketilen besinler içerir.

Diyetin yağ içeriğinin yüksek olması için tereyağı, mayonez, kremalar, sıvı yağlar diyetin önemli bir kısmını oluşturur.

Sıvı tüketimi önemli

Ketojenik diyet programının doğru sonuç verebilmesi için uygulamadan önce açlık durumu olması ve kişinin 1-3 gün öncesi sadece su tüketmesi gerekir. Bu yüzden uygulanacak kişi gözetim altında olmalı ve yatarak tedavi edilmelidir. Bu dönemde metabolizma hızı yavaşlar ve su dokusu kaybı olabilir, sıvı tüketiminin önemi artar.

Ketojenik diyet hangi sağlık sorunlarına neden olur?

Sağlıklı bir bireyin bilinçsiz bir şekilde uyguladığı bu diyet uzun vadede birçok sağlık sorununa neden olabilir. Uzun dönemdeki açlık sürecinde vücut kas kaybetmeye başlar ve buna bağlı olarak karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görülebilir. Vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı eklem ağrıları ve geçmeyen yorgunluk hissi olabilir. Hızlı kilo vermek amaçlı uygulanan şok diyetler safra kesesi taşı, sindirim sistemi bozuklukları, dolaşım problemleri, tansiyon düzensizlikleri gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.

Kilo verme sürecinde mucizeler yaratan bir diyet programının olmadığı unutulmamalıdır. Hızlı ve bilinçsiz gerçekleşen kilo kayıpları vücutta ileriki dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ketojenik diyet gibi özel bir beslenme programı, uzman gözetiminde gerekli görüldüğü zaman uygulanmalıdır. Kilo verme sürecinde bireye uygun hazırlanan ve gerekli besin değerlerini içeren sağlıklı beslenme programı yeterli olacaktır.” dedi.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER