Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta

Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken çok çeşitli konular bulunmaktadır. Çünkü gebelik anne için her açıdan yeni ve farklı bir dönemdir. Anne adayı bu dönemde hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını düşünerek hareket etmelidir.

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken  noktalar

 

1.Vitaminler doğal besinlerden alınmalı

Vitamin için ilaç takviyesi gerekmedikçe alınması önerilmez. C vitamini ve kalsiyum yönünden zengin olan turunçgiller, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru kayısı, ceviz, badem, alabalık ve kuru baklagiller gibi kalsiyum bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Haftada 2 kere balık, günde 2-3 bardak ise süt tüketilmelidir.

 

2.Gebelik dönemine özel beslenilmeli

Öğünleri atlamayarak az ve sık beslenilmelidir. Kızartma, kavurma yerine yiyecekler haşlama, ızgara ve buğulama şeklinde tercih edilmelidir. Kesinlikle çiğ et tüketilmemeli ve sütün postörize olmasına dikkat edilmelidir.

 

3.Kilo kontrol altında tutulmalı

Gebelik boyunca 10 ile 12 kilo alınması normal olarak kabul edilir. Aşırı kilo alımını önlemek için şekerli, unlu, yağlı besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Süt ve süt ürünleri yarım yağlı tercih edilmeli ve günde 2-3 litre su tüketilmelidir.

 

4.Diş tedavileri gebeliğin başında yapılmalı

Gebeliğin başında tedaviye gereksinimi olan dişler tedavi ettirilmelidir. Gebelik sürecinde de diş sağlığına dikkat edilmeli günde en az 2 kere diş fırçalanmalı ve diş ipi kullanımı aksatılmamalıdır.

 

5.Banyo suyunun ısısına özen gösterilmeli

Banyo yapmanın ve yüzmenin bir zararı olmadığı gebelik dönemi boyunca suyun çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Gebeliğin ileri dönemlerinde kayma ve düşmelere karşı önlem alınmalıdır.

6.Adale egzersizleri yapılmalı

Gebeliğin 20. haftasından sonra çeşitli kas krampları meydana gelebilir. bu nedenle magnezyum ve kalsiyum içeriği yüksek gıdalar alınmalı ve düzenli olarak egzersizler yapılmalıdır.

7.Rahat kıyafetler tercih edilmeli

Gebelik döneminde kıyafet seçimi rahat ve pratik olmalıdır. Sıkı korselerden uzak durulmalıdır. Topuklu ayakkabılar düşme riskini arttırdığı için düz ve rahat ayakkabıları tercih edilmelidir.

 

8.Yorucu egzersizlerden kaçınılmalı

Gebelik sürecinde egzersiz yapmak faydalıdır. Ancak uzun ve yorucu aktivitelerden kaçınılmalı, ağır kaldırılmamalıdır.

 

9.Tansiyon kontrol edilmeli

Tansiyon yüksekliği gebelik döneminin olası bir sorundur. Bu nedenle tansiyon düzenli olarak ölçülmelidir ve tuz içeren salamura besinlerden uzak durulmalıdır.

 

10.Kısa mesafeli yolculuklar tercih edilmeli

Uzun mesafeli yolculuklarda ise her iki saatte bir kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Uçak ile yolculuklar ise genellikle 32. haftaya kadar bir tehlike oluşturmamaktadır. Ancak yolculuktan önce doktor tavsiyesi alınmalıdır.

 

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER