Gelecekte Savaşılması Gereken Yeni Büyük Düşman: Obezite

Obezite konusu hem sağlık hem de sosyolojik açıdan dünya üzerinde artan ve önlem alınması gereken bir gerçek. Gelecekte Savaşılması Gereken Yeni Büyük Düşman: Obezite olmasın!

Gelecekte Savaşılması Gereken Yeni Büyük Düşman: Obezite

Obezite konusunda Türkiye’de Ege Üniversitesi’nde ve İngiltere’de önemli araştırmalara imza atacak Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, Türkiye’nin obezite cerrahisi konusunda merkez olmasını, obezite hastalığının insanlar üzerinde yarattığı etkileri ve “kilo ayrımcılığı” konuları üzerine konuştu.

Obezite hastalarında işsizliğin, sağlık ve psikolojik problemlerin zamanla ortaya çıktığını vurgulayan Op. Dr. Murat Üstün’ün, Avustralya’dan obezite ameliyatı için gelen hastası Fatih Kaplan ise obeziteye bağlı olarak 2 yıl nasıl işsiz kaldığını ve bu süreçte neler yaşadığını anlattı.

“Obezite yüzünden 2 sene işsiz kaldım”

Avustralya’nın Sidney kentinde doğan 39 yaşındaki Fatih Kaplan, obezite ile 2008 yılında belindeki disk kayması sonucu tanıştığını belirtirken Avustralya’da bir fabrikada ağır işlerle uğraşan Fatih Kaplan yaşadıklarını şöyle özetliyor; “20’li yaşlarımda belimdeki 3 bölgede bulunan disk kayması yüzünden, hareketsiz bir yaşama geçtim, ardından aldığım ilaçlar yüzünden ise 80 kilodan 120 kiloya çıktım. Belimdeki ağrılar nedeniyle hareket edemedim ve kilo veremedim. Obezite ve bel rahatsızlıkları yüzünden ise 2 sene işsiz kaldım. İyileştikten sonra hayalimde Avustralya’da fiber optik uzmanlığı yapmak istiyorum.” diyor.

Obezite hastalığının halasında ve diğer akrabalarında da olduğunu anlatan Fatih, Avustralya’daki sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hekimlere güven eksikliğinden dolayı ameliyat için Türkiye’ye gelmeye karar verdiğini söylüyor.

Ameliyat sonrası açlık hormonu seviyesi ve bel ağrıları azaldı

Solda: Fatih Kaplan Sağda: Op. Dr. Murat Üstün

Solda: Fatih Kaplan Sağda: Op. Dr. Murat Üstün

Fatih Kaplan’a Tüp Mide ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirten Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, ameliyat sonucu mide hacminin azaltıldığını, çıkarılan bölümden salgılanan Grelin Hormonu (Açlık Hormonu) seviyesinin ise buna bağlı olarak azalması sonucu başarılı bir operasyonun gerçekleştiğini açıklıyor. Ameliyat sonrası azalan kilolardan dolayı ise Fatih Kaplan’ın bel ağrılarında ciddi bir azalmanın da söz konusu olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin ilk obezite anketi, farkındalığı artıracak

Fatih Kaplan gibi birçok vakanın aslında yeme bozukluğu dışında da obezite hastalığına yakalanabileceğini anlatan Üstün, obezite hastalarına hekimlerin davranışlarına dikkat çekiyor. Hekimlerin hastalara davranışları konusunun önemine değinen Üstün, sözlerine şunları ekliyor; “Genellikle tıpta kişileri gözardı eden, onlara bir hastalıkmış gibi davranan bir yaklaşım var.

Obezite cerrahisi konusunda ABD’de de yapılan araştırmalar sonucu, sağlık çalışanlarının obez hastalara ikinci sınıf insan muamelesi yaptığı gerçeği ortaya çıktı. Araştırmada hastalardan daha az tetkik istenmesi, daha az muayeneye zaman ayırılması ve obezlerin hastalıklardan yakınmalarının bile önemsenmemesi gibi sonuçlar çıktı. Oysa ki, obezite hastalarını diğer hastalardan daha farklı kılan özellikler mevcut.

Obezite hastalarının tedavi süreçlerinde birtakım farklı yaklaşımlar gerekiyor. Daha önce obezite cerrahisi sadece ameliyattan ibaretmiş gibi görünürken, artık obezitenin hastaların yaşam konforuna ya da hastalığın sosyal ilişkilerine nasıl sekte vurduğunu veya hayat standartlarını nasıl değiştirdiğini de incelemek gerekiyor.

Bu anlamda 2016 yılında Ege Üniversitesi‘nde obezite cerrahları ve akademisyenlerin bulunduğu içinde yeraldığım bir ekip tarafından 400 kişiye uygulanacak “Laval Anketi”, Türkiye’de obezite farkındalığı anlamında ilk anketlerden biri olacak. Anket sonucu obezite sorununu yaşayanların hayatında “nasıl obezite engelliliği”ne yol açtığı ortaya çıkacak. Toplumun obeziteye bakış açısını değiştirmeye yarayacak bu anket sonucunda, obezitenin nasıl insanların hayat konforunu bozduğu bilimsel olarak açıklanmış olacak.

Toplum olarak hafife aldığımız obezite konusunda farkındalığı “Laval Anketi” ile sağlamayı planlıyoruz.

obezite-infografik

2025’e kadar dünyadaki yetişkinlerin %20’si obez olacak!

Türkiye dışında tüm dünyanın obeziteye karşı savaş açtığını belirten Op. Dr. Murat Üstün, özellikle İngiltere’deki araştırmaların önemli olduğuna dikkat çekiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor, “Londra’da bulunan Imperial College’ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar dünyadaki yetişkinlerin %20’sinin obez olacağı öngörülüyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucunda ise 1975 yılında sadece 105 milyon olan obez kişi sayısının, 2014’te 641’e çıktığı belirtiliyor. 1975’ten bu yana obez erkeklerin sayısının ise yaklaşık üç kat artarak %3,2’den %10,8’e yükseldiği, kadınlarda ise %6,4’ten %14,9’a iki kat arttığı açıklanıyor.”

Obezite araştırmalarının ana merkezi İngiltere

Ülkemizin obezite konusunda dünyada 7’nci sıraya yükseldiğini belirten Üstün, sadece ülkemizin değil özellikle Avrupa’nın da büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. Obezite hastalığı konusunda İngiltere’de yapacağı araştırmalar sayesinde, Avrupa ve Türkiye arasında önemli çalışmalara imza atacaklarını söyleyen Üstün, özellikle Hollanda, İngiltere, Avustralya ve Almanya başta olmak üzere obezite konusunda yurtdışında yaşayan birçok hastalarının olduğunu açıklıyor.

Üstün, Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin cerrahi konusunda ileri seviyede oluşunun ve yurtdışında sağlık sistemlerindeki aksamalardan dolayı hastaların Türkiye’de tedavi görmeyi tercih ettiğini anlatıyor.

İngiltere’de 500 bine yakın Türk’ün yaşadığını belirten Üstün, sağlık sistemindeki problemlerden dolayı çalışmalarının bir ayağını İngiltere’deki Kings College ve Imperial College‘da Türk Obezite cerrahlarının da yer aldığı bir dernek olan ATHPA (İngiltere Türk Sağlık Elemanları Derneği) ile gerçekleştireceklerini ve obezite konusunda bu çalışmalar ışığında önemli bir yol alınacağının altını çiziyor.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER