Çocukların Ekran Başında Zaman Geçirmesi Sanıldığı Kadar Zararlı Olmayabilir

Birleşik Krallık’ta çocuk doktorları, ailelerin çocukların ekran başında geçirdikleri süre konusunda bu kadar çok endişelenmemesi gerektiğini söyledi.Birleşik Krallık’ta çocuk doktorları, ailelerin çocukların ekran başında geçirdikleri süre konusunda bu kadar çok endişelenmemesi gerektiğini söyledi. Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji (RCPCH) tarafından yayımlanan bir yönerge, çocukların ekran başında geçirdiği zamanın zararlı olduğunu ifade eden araştırmalara aykırı ifadeler barındırıyor.

Yönergede “Ekran süresinin direkt ‘zararlı’ etkilerine yönelik kanıtlar konusunda anlaşmaya varılamamıştır ve zarara dair kanıtlar genellikle abartılmaktadır. Bu literatürün büyük çoğunluğu, sadece televizyon ekranına yönelik yapılan araştırmaların sonucudur.” denildi.

Oluşan zararların asıl sebebi ekrana bakmak değil

Araştırmacıların günümüzde ekran başında geçirilen zamanın, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığına etkileri konusunda farklı görüşlere sahip olduğu doğru. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, artan ekran süresinin genç kızlarda depresif belirtilere ve intihara sebep olabileceğini ifade ediyor. Bir diğer çalışma ise Facebook kullanımının genç yetişkinlerde sağlığa olumsuz etkileri olduğu, Instagram’ın ise gençlerin zihinsel sağlığına yönelik en zararlı sosyal ağ olduğu ifade ediliyor.

RCPCH, ekran süresi ile zararlı etkiler arasındaki görünen ilişkilerin çoğunun, ekran başında geçirilen süre içerisinde kaybedilen olumlu aktivite fırsatları (sosyalleşme, egzersiz, uyku) göz önünde bulundurularak öne sürüldüğünü belirtiyor. Yani insanların ekrana bakmadıkları zaman daha faydalı aktiviteler yapacakları, ekran başında geçirdikleri süre yüzünden bu aktivitelerden mahrum kaldıkları varsayılıyor. Haliyle yaşadıkları sağlık sorunlarının direkt sebebi ekran başında vakit geçirmek değil, olumlu aktivitelerden uzak kalmak.

Her çocuğun ihtiyacına göre ekran süresi belirlenmeli

Yönerge ailelerin çocukları ile ekran süresini oturup konuşmaları gerektiğini ve her çocuğun bireysel ihtiyaçları doğrultusunda ekran süresinin belirlenmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca ekran başında geçirilen sürelerin uyku ya da sosyal ve fiziksel aktiviteleri ne kadar engellediğinin de gözlenmesi öneriliyor.

Yönergede “Ayrıca uzmanların, yatmadan bir saat önce ekranlardan uzaklaşılması yönündeki tavsiyesine de uyulması gerektiğini belirtiyoruz.” ifadesi kullanıldı. RCPCH Birleşik Krallık’ta 109 çocukla ekran başında geçirdikleri süre ve alışkanlıkları hakkında konuştu. Çocukların yüzde 88’inin ekran süresinin uykularına olumsuz etki ettiğini söylediği ifade edildi. Ancak 109 kişi, bütün ülkenin genelini temsil etmek için yeterli bir sayı değil.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER