Çocuklarda Dişçi Koltuğu Fobisinin Oluşmaması İçin Öneriler

 

Çocukların en büyük kabuslarından biri diş kontrolü ve diş hekimine yapılan ziyarettir.

Bu korkuyu çocukların yenmeleri için ailelerin ve hekimin üzerine düşen 5 sırrı Dt. Ezgi Tufan Eremre’ye sorduk.

Anne ve babanın sakin kalması çok önemli

Çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?

Çocukların ilk diş hekimi ziyareti bir tanışma şeklinde olmalıdır çocuğun ilk muayenesinde acil bir müdahale gerekmiyorsa tedaviye başlanmamalıdır. Ağız ve diş muayenesi yaparak ağız hijyeni ve beslenme ile ilgili tavsiyelerde bulunup, bir sonraki seansta yapılacak işlemler konusunda aile ve çocuğu bilgilendirmek gerekir.

Ayrıca ailelerin tavırları da ilk ziyarette çok önemlidir, ebeveynlerinden herhangi birinin diş korkusu varsa bu çocuğa da yansıyor anne ve babanın “sen cesursun” demesi bile çocukta korku oluşturuyor. Bu nedenle anne ve babanın da sakin kalması önemlidir.

Anneler çocuklarını diş hekimlerine getirirken nelere dikkat etmeliler? Hangi sıklıkta çocuklarını diş kontrolüne getirmeliler?

Çocuklarda diş hekimi korkusu oluşması, daha önce edindiği kötü tecrübeler ya da ebeveyn ve arkadaşlarının kötü tecrübeleri ile ilgili edindiği izlenimler yüzünden olabilir. Çocuğun ilk dişleri bebeğin 6. ayında sürmeye başlar. Bu dönemde annenin bebeğin dişlerini temiz bir bezle silip bakım yapmaya başlamasını öneririm. 2-2,5 yaşından sonra tüm süt dişleri tamamlandığı için 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrollerine başlanmalıdır. Bu çocuğun ileride çıkacak sürekli dişlerinin sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca anne ve babalardan evde çocuklarına yapılacak işlemleri eğlenceli bir hikaye gibi anlatmalarını istiyoruz.

Ağrı ile ilgili kelimeleri kullanmamaya özen gösteriyorum

Çocuklara dişin ağrıyacak mı yoksa ağrımayacak mı denmeli?

Ailenin bu konuda yorumdan kaçınması gerektiğini düşünüyorum. Ben çocuklarla çalışırken mümkün olduğunca dürüst olup, çocuğun güvenini kazanmaya çalışıyorum. Biraz ağrı hissetme ihtimali varsa onu, çocuğun karakterine ve yaşına göre örnekleyerek, oyun şeklinde anlatmaya çalışıyorum. Ağrı ile ilgili kelimelerini kullanmamaya özen gösteriyorum.

Çocukların diş hekimi fobisi nasıl yenilmelidir?

Çocukların diş hekimi fobisi, öncelikle ailenin rahat ve bilinçli tutumuyla, hekim ve çocuk arasındaki oluşacak güven ilişkisiyle önlenebilir. Küçük yaşlarda düzenli olarak yapılan kontroller, flor ve fissür sealant gibi yapılan basit ama etkili koruyucu tedaviler çocuğun dişhekimi fobisini ortadan kaldırır. Bazı çocuklar kesinlikle iletişime geçmez ve tedaviyi reddeder, böyle vakalarda sedasyondan yararlanıyoruz. Çocuğa sakinleştirici bir ilaç vererek ya da tümüyle uyutarak ağız içindeki problemleri gideriyoruz.

Çocuklara diş ve ağız bakımı eğitimleri nasıl verilir?

Çocuklara ağız ve diş bakımı eğitimini ebeveynler, okullarda öğretmenler verir. Bazı illerde, o ile bağlı dişhekimleri odaları da okullarda eğitimlere gönüllü olarak katkıda bulunurlar. Ayrıca muayenehanelerimizde de maketler üzerinde oyun şeklinde anlatarak bu eğitimleri vermekteyiz.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER