‘Ayrımcılık’ yüzünden hastaneye gitmiyorlar

Fazla kiloları nedeniyle ‘damgalama’ ve ‘ayrımcılığa’ maruz kalan obezite hastalarının çoğunun hastaneye gitmek istemediğine dikkat çeken uzmanlar, ‘Tedavi olmayınca iyileşmeleri de zorlaşıyor’ diyor.

Obezite günümüzün en önemli sağlık problemlerinin başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında obezite sıralamasında 53 ülke arasında birinci sırada yer alıyor. Türk halkının yüzde 32.1’si vücut kitle endeksine göre obezite kategorisinde bulunurken, 3 milyon çocuk aynı sorunla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak obeziteli hastaların yaşadıkları diğer büyük sorun ise damgalama ve ayrımcılık.

SIK GÖRÜLEN ŞİKÂYETLER

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’a konuşan Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, fazla kiloları nedeniyle damgalama ve ayrımcılığa maruz kalan obezite hastalarının birçoğunun hastaneye bile gitmek istemediği uyarısında bulunurken, “Bu kişiler tedavi olmadıkları için obezitenin komplikasyonları gelişmeye başlıyor ve iyileşmeleri çok daha güç bir duruma geliyor. Vücut kitle indeksi dediğimiz bir indeksimiz var; kişinin kilosu, metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle bir numara elde ediyoruz. Bu numara eğer 25’in üzerindeyse kişiyi fazla kilolu, eğer 30’un üzerinde ise kişiyi obeziteli olarak görüyoruz. Obezite sadece sağlık problemi değil; ne yazık ki ülkemizde dalga geçilme, damgalanma sorunu haline de gelmiş durumda” dedi.

Obezite hastalığında metabolik komplikasyonlarına da dikkat çeken Prof. Dr.Yazıcı, şöyle devam etti: “Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, kalp damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi problemleri, reflü hastalığı, psikolojik problemler ve depresyon sık görülen şikâyetler arasında. Obezite eklem problemlerine de neden olabiliyor. Ailesinde kilo vermede zorluğu yaşamış obeziteli bireylerinde, kilo vermede çok zorlandığını görüyoruz.

Bunların yanında bir takım ilaç kullanımları, bazı hormonal problemler, tiroid bezinin az çalışması ve kortizol hormonunun yüksek olması da kilo vermeyi zorluyor. Kilo verdikten sonra, kiloyu idame ettirebilmek gerçekten zor bir iş.”

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER