Alzheimer’da aşı umudu

ABD’de yürütülen aşı projesinin ilk sonuçları heyecan yarattı. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mehmet Emin Adin sosyal medya hesabından, “Mükemmel bir gelişme” olarak duyurdu.

Milliyet Gazetesi’nden Mert İnan’ın haberine göre; Alzheimer hastalığının tedavisine yönelik ABD’de yürütülen aşı projesinin ilk sonuçları heyecan yarattı. Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen aşının, deney hayvanlarında başarılı olduğu, hastalık nedeniyle beyinde biriken amiloid proteinlerinin aşıyla yıkıldığı, bununla beraber beyin görüntüleme ile hafızada iyileşmeler tespit edildiği duyuruldu.

Nature Dergisi’nde yayınlanan ve Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden doktor Mehmet Emin Adin’in sosyal medya hesabından, “Mükkemmel bir gelişme” olarak duyurduğu yeni aşı deneylerinden elde edilen sonuçlar ile alzheimer tedavisine yönelik bilimsel çalışmaları uzmanlarına sorduk.

İnsan denemeler önemli

Yeni deney bulgularının memnun edici olduğunu ancak tedaviye katkı sunacak aşı ve ilaç çalışmalarında katedilmesi gereken mesafeler olduğunu dile getiren isimlerden Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, “Hayvan deneylerinden sonra insan faz deneyleri de olumlu çıkarsa önemli bir gelişme olacağını söylemek isterim. ABD’de yürütülen çalışma alzheimer’i tamamen ortadan kaldıracak bir ilaç değil, hastalığın seyrine etkili olacak bir aşı çalışması. Alzheimer’a neden olan birçok etken olduğunu belirtmek isterim. En ortadaki sorunu bulur ve bu yönde ilaç geliştirirsek mucizevi bir aşama olur” dedi.

Karmaşık yapı çözülmeli

İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Gürvit ise, “Deneyler amiloid proteininin birikmesini önlemeyi amaçlayan yapılar üzerinde yürütülüyor. İnsan deneylerini görmeden yapılan çalışmalar için ‘kesin çözüm, müjde’ denilmesi doğru olmaz. Alzheimer, hiçbir belirtisi olmadan 30, 35 yıl süren ancak son periyodun sonuna doğru önce hafif unutkanlık sonra, ağır unutkanlık seyriyle ilerleyen bir hastalık. Hastalığın tek nedeni olmadığı gibi, karmaşık bir yapının çözülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası da hastalığa yönelik aşı ve ilaç çalışmalarının batılı ülkelerde devam ettiğini söyleyerek, “Şu an için hayvan deneyleri aşamasındaki son çalışmadan gelen ilk veriler umut verici. Ancak insan deneyleri aşamasına henüz geçilmediği, önümüzde kat etmemiz gereken mesafeler olduğunu isterim” ifadelerini kullandı.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım
1

CEVAP VER