Her 6 kişiden 1’i böbrek hastası

Kronik böbrek hastalığı son yıllarda tüm dünyada artış gösteren ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Birgün Gazetesi’nden Dilara Şimşek’in haberine göre; dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen ‘ciddi bir sağlık sorunu’ olarak tanımlanıyor. Bu hastalık, önemli bir sağlık sorunu oluşturmasının yanı sıra diğer ağır hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Kronik böbrek hastalarında kalp hastalıkları, ölüm nedenlerinin neredeyse yüzde 50’sini oluşturuyor. Kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayan faktörler arasında ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, diyabet, hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı oluşumu yer alıyor.

Her yıl mart ayının ikinci perşembe günü olarak belirlenen ‘Dünya Böbrek Günü’nde kronik böbrek hastalığının önemine dikkat çekiliyor. Türk Nefroloji Derneği bu yılki Dünya Böbrek Günü kapsamında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kronik böbrek hastalığına dair toplumda farkındalık sağlamak, kronik böbrek hastalığına yol açan risk faktörleri ve erken tanının böbrek fonksiyonunu korumadaki önemine dikkat çekmek üzere bilgiler paylaşıldı.
Dernek Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, her 6-7 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğunu aktardı. Ülkede 70 binin üzerinde diyaliz, yaklaşık 20 bin civarında da böbrek nakli tedavisi gören hasta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, şöyle konuştu: “Toplumda her 6-7 kişiden birinde erken evre kronik böbrek hastalığı mevcut. Bu hastalar gelecekte diyaliz hastası olma adayı. Çoğunun klinik şikâyeti yok ve çoğu hastalığın varlığından habersiz.”

7 MİLYON HASTA VAR

Diyaliz hastalarının yaklaşık yüzde 40’ının diyabet nedeniyle böbreklerini kaybettiğini aktaran Derneğin Genel Sekreteri Prof. Dr. Elif Arı Bakır, “Ülkemizde ise 20 – 80 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğu biliniyor” dedi. Türk Nefroloji Derneği Saymanı Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş ise yaygın olan ‘bitkisel ürünlerin doğal olup, zararlı olmadığı’ görüşüne karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Odabaş şöyle devam etti:

“Bazı zayıflama ürünleri, eklem ağrılarını azaltan Çin çayları içinde böbrek için çok zararlı olduğu gösterilmiş birçok madde mevcut. Bu tür çayların ve bitkisel ürünlerin tüketilmesi ile uzun dönemde diyalize gerek duyulan kronik böbrek yetersizliği, hatta idrar yollarında kanser geliştiği iyi bilinmekte. Bu nedenle zayıflama çayları gibi bitkisel ürünlerden uzak durulması gerekmekte.”

Bini aşkın kişide hastalık riski

Dernek tarafından hayata geçirilen ‘Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat’ projesi kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir’de gezici tırda hızlı tanı testleri aracılığıyla idrar tahlili ve kan basıncı ölçümleri yapıldı. Üç kentte 2 bin 998 kişi test yaptırdı. Ortaya çıkan veriler şöyle:

• Katılımcıların yüzde 51’inde kronik böbrek hastalığı riski, yüzde 18’inin ise orta-yüksek riskli hastalar olduğu tespit edildi.
• Bin 531 kişiden oluşan tüm riskli katılımcıların sayısı kadınlarda 475, erkeklerde bin 56 oldu.
• 938 kişiye yapılan tansiyon ölçüm raporuna göre ise yüksek tansiyon ölçümlenenlerin toplam katılımcıya oranı yüzde 31,29 oldu.

Böbrek sağlığı için 7 altın kural:

• Daha hareketli olun, kilonuzu koruyun.
• Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.
• Sağlıklı beslenin ve tuz alımını kısıtlayın.
• Su tüketimini artırın.
• Sigara ve tütün ürünlerini kullanmayın.
• Rastgele ilaç kullanımından veya bitkisel ürünlerden uzak durun.
• Risk grubunda ise böbreklerinizi kontrol ettirin.

Beğen
Beğen Aşık Oldum Haha Vay Canına Üzgünüm Kızgınım

CEVAP VER