Sperm Hücreleri Artık İlaç Taşımak İçin Kullanılabilinecek

Spermler artık kanser ilaçlarını hedefe ulaştırmak için de kullanılabilecek. Spermlerin bu yeni kullanım alanı oldukça umut verici olarak değerlendiriliyor.

Standart kemoterapi uygulamaları kanser hücrelerine olduğu kadar normal hücreler için de toksik etkiler oluşturabiliyor. Bu durum da sebep olduğu tıbbi sağlık sorunları semptomlarının ortaya çıkmasına ve dolayısıyla bir bireyin aldığı veya alabileceği doza bir limit koyulmasına sebep oluyor. Temelde klinik araştırmalar ile belirlenen de budur.

Deneyler farklı dozlarda, rastgele veya bilerek seçilmiş hastalara uygulanırken deneyin sonuçları bu verilere ve ortaya çıkan ciddi advers olay ve daha sonra yan etki olarak karşımıza çıkacak olan sağlık sorun ve değişimlerine göre belirlenir. Böylelikle bir bireyin alması gereken uygun doz miktarı da belirlenmiş olur. Ne var ki, bu engeli aşmamızı sağlayabilecek genel bir mantıksal yolak mevcut; kemoterapi ilaçlarını direkt olarak tümörü hedefleyerek vücuda vermek.

Almanya’da bulunan Leibniz Institute for Solid State and Materials Research’ten Haifeng Xu ve araştırma ekibi kadın üreme yolunda, rahim ve rahim ağzında ortaya çıkan kanserlere ilaç ulaştırmak için sperm kullanmayı denedi. Sperm hücrelerini doksorubisin (doxorubicin) yaygın olarak bilinen bir kemoterapi ilacı, ile doldurarak bu spermleri laboratuvar ortamında rahim ağzı kanseri (seerviks) tümörü bulunduran kapların içine bıraktı. Üç gün içinde spermlerin tümörlerin %87’sini yok ettiği ve direkt olarak tümörlü hücreleri hedefleyebildiği tespit edildi.

Araştırma ekibi bir sonraki aşamada, küçük dört kollu manyetik donanım ile birleştirilen spermlerin yolunu magnetler ile bulup bu şekilde hareket etmesi sağlandı. Spermler katı tümör dokusuna temas ettiği anda, manyetik kollar yanlara doğru açılarak spermi salıveriyor ve sperm de tümörün içine doğru yüzme hareketini sürdürüyor. Kanserin yanı sıra araştırmacılar spermbotların, kadın üreme sistemi içerisinde oluşan diğer bir takım sorunların da; örneğin ektopik hamilelikler veya endometriöz (endometriosis) gibi, çözümü ve tedavisinde kullanılabileceği öne sürülüyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article/2156525-hijacked-sperm-carry-chemo-drugs-to-cervical-cancer-cells/

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce