Kategoriler: Dermatoloji

Pandemi Döneminde 3 Cilt Hastalığına Dikkat!

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin anlattı: ‘Uzun süren pandemi, psikosomatik cilt hastalıklarına yol açıyor’ dedi ve o hastalıkları sıraladı…

Diğer salgın ve hastalıklar gibi Covid-19 da ciddi psikososyal endişelere neden oluyor. Bu durum kaygı, depresyon, uzun vadede obsesif kompulsif bozukluk (takıntı) gibi sorunların yanı sıra bazı psikosomatik cilt hastalıklarının da tetiklenmesine yol açıyor.

Psikolojik etkenlerle ortaya çıkan bedensel hastalıklara psikosomatik hastalık denir. Cildimiz stresle tetiklenen psikosomatik hastalıklardan en çok etkilenen organlarımızdan biridir. Bu hastalıklar; biyolojik, sosyal ve psikolojik faktörlerin kompleks bir etkileşimiyle başlar. Kişinin kalıtımsal yatkınlığına ek olarak yaş, cinsiyet, geçmişte yaşadığı olaylar ve günlük sosyal şartlar önemlidir. Hastalık ortaya çıkmadan önce genellikle kişinin üstesinden gelemediği bir psikolojik rahatsızlık dönemi vardır.

Sedef: Psikosomatik deri hastalıklarının içinde pandemiye bağlı stres nedeniyle tetiklenen hastalıklar arasında en çok sedef (psoriasis) yer alıyor. Sedef hastalarında ise bu dönemde alevlenmeler görülür. Hastalarda depresyon, anksiyete ve obsesyonlar yüksek oranda görülür.

Saçkıran: Pandemi nedeniyle oluşan stres, alopesi (saçkıran) hastalığını da tetikleyebilir. Alopesinin şiddetli formları kişinin estetik görünümünde ciddi bozukluk yarattığı ve tekrarlama eğilimli olduğu için bu süreçten daha çok etkilenir. Pandemi döneminin hastaların psikososyal durumunda, diğer insanlarla olan sosyal ilişkilerinde ve günlük aktivitelerinde olumsuz etkilere yol açtığı gözlenmiştir.

Vitiligo: Bu süreçten etkilenen diğer psikosomatik deri hastalığı vitiligodur. Vitiligo, kişinin dış görüntüsünü bozan bir hastalık olduğundan, kişilerde stres, kendine güvende azalma, mutsuzluk ve depresyona sebep olabildiği gibi psikolojik faktörler ile artma eğilimi de gösterir. Bu yüzden hastaların pandemi nedeniyle oluşan stresten uzak durmaları, bir psikiyatri uzmanından yardım almaları gerekir.

Nasıl tedavi edilir?

Psikosomatik deri hastalıklarında, doktorla hasta ilişkisi yetersiz kalmaktadır. Karşılıklı iletişim halinde olmadan psikojenik etkenlerin deri sorunlarına etkisini görmek mümkün olmaz. Farmakolojik tedavide anksiyolitik (kaygı-korku giderici) etkisi olan antihistaminikler ve trisiklik antidepresanlarla başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Hastalarla yapılan psikoterapi seanslarının iyileşmeyi daha da hızlandırdığı gösterilmiştir. Sonuç olarak psikosomatik deri hastalıklarında dermatolog ve psikiyatrist tanı ve tedavi için birlikte çalışmalı, farmakolojik tedaviye ek olarak psikoterapötik yaklaşım gerekir.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce