Kategoriler: kalp ve damar

Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

 

Yorgunluk, eforla gelen nefes darlığı, bacaklarda şişlik, gece uykudan uyandıran nefes darlığı ve iştahsızlık gibi şikayetleriniz varsa kalp yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz.

Kalp yetmezliği hakkında önemli noktalara değinen Lokman Hekim Ankara Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Meltem Refiker Ege, kalp yetmezliği rahatsızlığının kalbin yapısal ve fonksiyonel bozukluğundan kaynaklanan pompa fonksiyonunda bozulmanın izlendiği kompleks bir durum olduğunu açıklıyor.

Kalbin kasılması veya gevşemesinde sorun yaratacak herhangi bir problemin kalp yetmezliği gelişmesine neden olabildiğini belirten Doç. Dr. Ege, “Kalp krizi (kalp yetmezliğinin en sık nedeni), kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğinin başlıca nedenleri arasından sayılırken, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kansızlık, ritm ve tiroid bozuklukları kalp yetmezliğine zemin hazırlayabilir ve kalp yetmezliği bulgularını kötüleştirebilir.” diyor.

Doç. Dr. Meltem Refiker Ege

Kalp yetmezliği tanısının hastanın klinik değerlendirilmesi ve fiziiki muayenesi ile başladığını ifade eden Doç. Dr. Ege ve hastalık tanısı konulduktan sonra tedavi seçeneklerini belirleme ve yönlendirmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ege, “Mevcut tedavi şekilleri ile her ne kadar ölüm riski azaltılıp, yaşam kalitesi artırılabilme de tanı aldıktan sonraki ilk 5 yıllık ortalama yaşam beklentisi %35’tir. Kalp yetmezliği tedavisinde iki tane amaç vardır. Bunlardan bir tanesi genellikle ilaçlarla yapılan kalp yetmezliği semptomlarını gidermek ve hastayı rahatlatmak, ikincisi de hastanın ölüm riskini azaltarak yaşam süresini uzatmaktır. Bunların yanında tanı alan hastalarda kalp yetmezliğine neden olan kalp hastalığının örneğin kalp damar tıkanıklığı, kapak hastalığının tedavisi hastalığın ortadan kalkmasında ve / veya hastalığın hafiflemesinde çok önemli olduğundan bunların da dikkate alınması kaçınılmaz kuraldır.” diye belirtiyor.

Kalp yetmezliğinde ilaç tedavisine dikkat edilmeli!

Tedavide hastaya tuz ve sıvı kısıtlaması, günlük kilo takibi, sigara ve alkolun bırakılması, egsersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinin önemle anlatılması gerektiğine işaret eden Doç. Dr. Ege, “İlaç tedavisinde yaşam standardını artıran ve ölüm riskini azaltan ilaçlar olduğundan uygun olan tüm hastalara başlanmalı ve kontrol altında doz artışları yapılmalıdır. Bu ilaçlara ek olarak özellikle hastanın semptomlarını gidermede önemli olan idrar sökücü yanı diüretik ajanlar ve digoksin diğer ilaçlardır” diyor.

Unutulmaması gereken noktanın ilaç tedavisi kadar önerilen yaşam tarzı değişikliğinin de dikkate alınması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ege, hastaların 3-6 ay aralıklarda kontrole gelmesi ve 2-3 günlük kilo takibi sırasında tespit edilen 2 kg ve daha fazla artışlarda ilaç dozlarının tekrar ayarlanması için doktora başvurması gerektiğini ifade ediyor.

Doç. Dr. Ege, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kalp yetmezliğinde ilaç dışı tedavilere baktığımızda seçilmiş hastalarda koroner stent yada koroner bypass cerrahisi, mitral kapak cerrahisi, Implante edilebilir Kardiyak Defibrilatörler ( ICD) ve üç odacıklı kalp pilleri (CRT) , mekanik destek cihazlar, EECP (Enhanced External Counter Pulsation) tedavisi ve kalp nakli sayılabilir. Kalp pili tedavisi hastaya göre seçilen ve takılan pilin türüne göre ani ölüm riskini azaltmakta ve hastalık tablosunu düzeltebilmektedir.

 

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce