Kategoriler: Sağlık Haberleri

Bu belirtiler uyku felcini işaret ediyor

Halk arasında “karabasan” olarak bilinen uyku felci, “rüya görülen evrede beden uykudayken beynin uyanması” olarak tanımlanıyor. Yaşayanlar için son derece korkulu bir his olduğunu belirten uzmanlar, uyku felcinde uyanılmış olmasına rağmen bedenin hareket ettirilemediğine, beraberinde halisülasyonlar, olmayan cisimler ve varlıklar görülebildiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, uyku öncesi çay, kahve ve alkol gibi uyarıcıların kullanılmamasını, ağır yemekler yenmemesini ve akıllı telefonlar ile sosyal medya kullanımından kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, son günlerde gündemde olan uyku felci ile ilgili önemli değerlendirmelerde ve tavsiyelerde bulundu.

Halk arasında karabasan olarak biliniyor

Uyku felcinin halk arasında karabasan olarak bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Bu rahatsızlıkta kişi uykudan uyanır ama vücudunu hareket ettiremez. Yaşayan için son derece korkulu bir histir. Kişi uykudan uyanır, gözlerini açar, etrafını duyup görür ancak kendi hareket edemez. Beraberinde halisünasyonlar, olmayan cisim ve varlıklar görülebilir” dedi.

Kişinin bedeninde felç hissi oluşturuyor

Uyku felcini “rüya görülen evrede beden uykuydayken beynin uyanması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Barış Metin, “Bu evrede beden kaslarımız felç halinde olduğundan hareket edemezler. Böylece kişi felç olduğunu zanneder. Bazı kişlilerde narkolepsi dediğimiz aşırı uyuma rahatsızlığı bulunur. Bu kişiler gün boyu istemsiz olarak uykuya dalar. Narkolepside uyku paralizisi sıklıkla görülür. Ancak narkolepsi nadir bir rahatsızlıktır ve her uyku paralizi yaşayan narkoleptik değildir” diye konuştu.

Uyku hijyenine dikkat etmek gerekiyor

Prof. Dr. Barış Metin, öncelikle uyku hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Uyku hijyeni uykuyu bozacak etmenlerden kaçınmak anlamına gelir. Aynı saatte uyuyup uyanma, uyku öncesi çay kahve gibi uyarıcıları kullanmama, alkol gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durma, yatakta uyku kalitesini bozacak akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı gibi aktivitelerden kaçınma ve uykudan önce ağır yemekler yememe gibi kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uyku hijyeni önlemlerine rağmen uyku paralizisi devam ederse bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir.”

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce