Kategoriler: Organ Bağışı

Her Yıl 100 Bin Kişi Organ Bulunamadığı İçin Ölüyor

Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Kahveci, “Dünya genelinde her yıl yaklaşık 100 bin hasta bekleme sırasındayken uygun organ bulunamadığı ya da organ nakli hizmetine erişemediği için yaşamını yitiriyor.” dedi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Başkanı Eyüp Kahveci, Dünya Organ Bağışı Kongresi kapsamında Cenevre’de gerçekleştirilen “2. Uluslararası Organ Bağışı Afiş Yarışması” ödül töreninin ardından yaptığı açıklamada, organ naklinin, son dönem organ yetmezliği nedeniyle bekleme listelerindeki hastalar için en iyi tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.

Organ bağışının “insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklıyken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanması” olarak tanımlandığını belirten Kahveci, naklin ölüden veya canlıdan organ teminiyle mümkün olduğunu söyledi.

Kahveci, organ bağışının bir başkası için “yaşama fırsatı” anlamı taşıdığından hayati önemi bulunduğunu vurguladı.

Organ bağış oranları, Türkiye’de yaklaşık yüzde 7

Kahveci, son dönem organ yetmezliği bulunanlar için tek seçeneğin ancak nakille mümkün olduğunun bilimsel açıdan tespit edildiğini dile getirdi.

Organ bağış oranlarının özellikle gelişmiş ülkelerde oldukça yüksek olduğuna dikkati çeken Kahveci, “Bağış oranları, donör sayıları milyon nüfus başına İspanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde yaklaşık yüzde 30’un üzerinde. Dünya genelinde kayıt sistemi olan 105 ülkede yaklaşık 1 milyon hasta bekleme listelerinde bağışlanacak bir organla hayata tutunmayı bekliyor. Ayrıca dünya genelinde her yıl yaklaşık 100 bin hasta da bekleme sırasındayken uygun bir organ bulunamadığı ya da organ nakli hizmetine erişemediği için yaşamını yitiriyor.” bilgisini paylaştı.

Kahveci, bağış oranlarının Türkiye’de istenilen düzeyde olmadığına işaret ederek, “Organ bağış oranları, Türkiye’de yaklaşık yüzde 7 gibi düşük rakamlarda kalmıştır.

Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de yaklaşık 30 bin hasta organ nakliyle hayata dönmek için beklerken, bir önceki yılın rakamlarına dayanılarak elde edilen veriye göre, günde ortalama 6-7 kişi hayata gözlerini yummaktadır.” diye konuştu.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce