Kategoriler: Rehber

Vertigo Nedir?

 

Halk arasında baş dönmesi olarak bilinen vertigo, kontrol kaybı ve oryantasyon bozukluğu olarak adlandırılan bir septomdur. Baş pozisyonunun aniden değiştirilmesi, iç kulak iltihabı, iç kulakta sıvı birikintisi ve migren vertigo nedenleri arasında sayılır.

Vertigo nedeniyle oluşan baş dönmesi genellikle 1-2 dakika sürer. Çok nadir durumlarda ataklar 1-2 gün kadar devam edebilir. Yaşanan vertigo atakları ile birlikte kulak çınlaması, duyma kaybı, yürüme güçlüğü, bilinç bozukluğu ve denge kaybı yaşanabilir.

Tedavi edilmezse kişinin sosyal ve iş yaşamını durma noktasına getirir.

Vertigoya neden olan rahatsızlıklar

İç kulak iltihabı:İç kulak iltihabı nedeniyle ani baş dönmesi ve buna bağlı olarak mide bulantısı, kusma yaşanabilinir. Bu baş dönmesi birkaç gün sürer.

Vestibüler migren:Baş ağrısı ile baş dönmesi yaşanabilinir ve 1-2 gün devam eder.

Meniere Hastalığı:İç kulak sıvısı olması gerekenden çok ya da az ise meniere vertigo görülebilir. Baş dönmesine eşlik eden denge kaybı ve işitme kaybı ortaya çıkabilir.

İlaçlar:Özellikle tansiyon düşürücü ilaçların yan etkisi nedeniyle baş dönmesi oluşabilir. Tansiyon ilaçları haricinde daha birçok ilaç baş dönmesine yol açabilir. Düzenli ilaç kullananlar yoğun bir şekilde baş dönmesi yaşıyorsa ilacın yan etkisi için doktora başvurmalıdır.

Vertigoya neden olan diğer faktörler

  • Migren
  • Epilepsi
  • Kaslarda koordinasyon bozukluğu
  • Servikal omurga bozukluğu
  • Çoklu skleroz olarak sayılabilir.

Vertigo hastalığının tedavisi

Vertigo tedavisinde izlenecek yol vertigoya neden olan soruna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Vertigo için uygulanabilecek birçok test bulunmaktadır. Doktor hangi testin yapılacağına karar verir.

Pozisyona bağlı gelişen vertigo tedavisinde ‘’Epley manevrası’’ olarak adlandırılan tedavi seçeneği kullanılır. Bu yöntem sayesinde başın pozisyonu değiştirilerek baş dönmesi yaşanması sağlanır.

Tedavi sayesinde vertigoya yol açan taneciklerin iç kulağa ulaşması sağlanarak orada sabitlenir. Epley manevrası doktor muayenesi ile aynı anda yapılan ve yaklaşık 10-15 dakika içinde gerçekleştirilen bir tedavi seçeneğidir. Uygulama oldukça etkili olup birkaç seans yapılabilir.

Pozisyona bağlı vertigo da bir diğer tedavi seçeneği de ‘’Semont manevrası’’ dır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce