Uzmanlar Fifa 2018 Oyununa Bağımlı Olabileceğinizi Söylüyor

Uzmanlar Fifa 18 isimli bilgisayar oyununun bağımlılık yaratabileceğini ve bunun bir hastalık olduğunu iddia ediyor.

Bir haftada Fifa’da 20 saatinizi harcar mısınız? Eğer öyleyse size kötü haberlerimiz var.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yakın zamanda ‘’oyun oynama bozukluğu’’ isimli bir mental hastalık tanımladı. DSÖ, bu çalışmalarının sonucunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, video oyunları bağımlılığının ‘’Oyun oynamanın negatif sonuçlarının görülmesine rağmen devamlılığı ve arttırılması’’ olarak tabir ediyor.

Onlar bu bağımlılığı oyuncuların ufak bir kısmını kapsadığını, bağımlıların fiziksel ve psikolojik sağlık ve sosyal işlevlerindeki değişimleri ciddi bir uyarı işareti olduğunu söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bilgisayar oyunları bağımlılığının “ruhsal sağlık problemi” kategorisine alındığını duyurdu. “Oyun rahatsızlığı” olarak isimlendirilen hastalık, DSÖ tarafından Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD) tanı kılavuzunun 11’inci versiyonunun listesine eklendi.

Fortnite gibi oyunlar ise genç jenerasyon açısından oyun bağımlılığının başlıca sebebi olarak gösteriliyor.

Yakın zamanda ise BBC haberlerinde buna yer verdi ve haftada neredeyse 20 saat oyun oynayan genç oyuncular ile yaptığı bir ropörtajı video olarak bir araya getirdiler.

Fornite, Minecraft ve Fifa en popüler oyunlar arasında yer aldı.

Bu çocuklar okuldan sonra haftada 20 saatlerini oyun oynayarak harcıyorlar. Diğer bir düşünce ise İngiltere’deki normal bir insanın haftada 28 saat televizyon izlediği yönünde – esasen 20 saat oyun oynamaktan daha fazla.

Tartışmalar ne çocukların mental ve fiziksel sağlığının, ne de okuldaki notlarının etkilendiğinden bahsedilmediğini hızlıca ortaya çıkardı.

Peki oyun bağımlılığının belirtileri neler?

Hastalığın belirtileri arasında ise oyun oynama sıklığı, yoğunluğu ve süresi, diğer aktiviteler arasında oyuna verilen önceliğin seviyesi ve tüm olumsuzluklara rağmen artan sıklıkla oyun oynamaya devam edilmesi gösterildi.

DSÖ’nün bilimsel çalışmalarına göre, “oyun rahatsızlığı”, dijital veya video oyun aktiviteleriyle uğraşan dünya nüfusunun sadece yüzde 2-3’ünü etkiliyor.

Bu orana rağmen DSÖ, video oyunlarından zevk alan kişilerin, oyun etkinliklerine harcadıkları süreye, fiziksel, psikolojik ve sosyal durumlarındaki değişikliklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce