Kategoriler: Üroloji

Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde Türkiye’de Bir İlk: “AGEP”

Ürolojik Cerrahi Derneği’nin 31 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında düzenlediği 4. Ulusal Ürolojik Cerrahi Kongresi, dünyadan ve Türkiye’den yoğun bir katılımla Antalya’da gerçekleşti.

Yaklaşık 1300 üroloji uzmanının yer aldığı kongrede açılış konuşmasını yapan Ürolojik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, üroloji alanında tıbbi tedaviler, cerrahi tedaviler, yeni teknolojiler, bilimsel araştırmalar konularında aynı anda 7 tane salonda toplantılar ve kurslar gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’nin dört bir yanından yoğun bir katılımın söz konusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, kongrede genel olarak ürolojinin tüm alt dallarına önemli yerler ayırdıklarına dikkat çekti.

Ülkemizde de sıkça görülen kanser hastalıkları konusunda Üroonkoloji’den idrar kaçırma problemlerine, taş hastalıklarından minimal invaziv cerrahi konusuna, çocuk ürolojisinden transplantasyona kadar birçok konunun işlendiğini açıkladı ve kongrenin önemini anlattı;

Türkiye’de bir ilk: “Araştırma Görevlisi Eğitim Programları (AGEP)”

“Ürolojik Cerrahi Derneği olarak ana misyonumuz; ülkedeki üroloji standardını yükseltmek. Bu anlamda hekimlerin eğitimi ve gelişimi önemli. Kongrelere sadece üroloji uzmanlarının değil aynı zamanda gelişmekte olan üroloji asistanlarının da katılımı büyük önem taşıyor. 4. Ulusal Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde ilk kez lanse ettiğimiz “Araştırma Görevlisi Eğitim Programları (AGEP)” Türkiye’de bir ilk. Araştırma Görevlisi Eğitim Programları’na Türkiye’deki kliniklerin yüzde 30’u 180 asistanla bu sisteme dahil olurken kongrede 320 kadar asistan bu sisteme erişme şansı yakaladı.

Araştırma Görevlisi Eğitim Programları (AGEP) tamamen online olarak internetten yürütülen yapılandırılmış bir asistan eğitim programı. Kongre sırasında 90 kadar öğretim üyesi bu sisteme derslerini kaydetti. Bu kongre sayesinde AGEP sisteminin altyapısı oluşturuldu.” dedi.

Prostat kanserinden ölümleri önlemek adına belirli bir yaştan sonra rutin muayeneler çok önemli

Prof. Dr. Şaban Sarıkaya

4. Ulusal Ürolojik Cerrahi Kongresi’nde ilk günün ana konusundan biri olan Üroonkoloji alanında Prof. Dr. Şaban Sarıkaya önemli noktalara değindi.

Prostat kanserinin tanısı ve tedavisinde çığır açan gelişmeler yaşandığını belirten Prof. Dr. Şaban Sarıkaya sözlerine şöyle devam etti; “Prostat kanseri için günlük hayatta tanımlayabileceğimiz çok net sebepler bulunmamakta. Ailede prostat kanseri öyküsü bulunması önemli. Prostat kanseriyle ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta ise belirli bir yaştan sonra prostat kanseri için adaysınız ve muayene edilmelisiniz. Hastalık teşhisi konması durumunda etkin tedavi yöntemleri sayesinde hastalığın tedavisinde başarı oranları da artmakta. Bütün kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı ve tedavi prostat kanseri için de önemli bir unsur.

Tedavi konusunda en büyük gelişmelerden biri ise biz cerrahların işini kolaylaştıran robotik cerrahi. Robotik cerrahinin en çok uygulandığı alanlardan biri de prostat kanserleridir. Ülkemizde de çok etkin ve başarılı olarak yapılıyor.

Prostat kanseri hastalarında idrar kaçırma sorunu görülür mü?

Prostat kanseri ameliyatı sonrası kanserin yayılma oranına, dolayısıyla cerrahinin yapılma boyutuna bağlı olarak bazen idrar kaçırma problemleri yaşanabiliyor. Bu azımsanacak bir oran değil ama gelişen teknik deneyim vb… gibi etkenlerle bu oran düşmekte. Ameliyat sonrası oluşacak sorunlar konusunda ameliyatların deneyimli hekimler tarafından yapılması gerekiyor.

İdrar kaçırma problemi oluştuğunda da bu durumun çözüm yöntemleri arasında ilaç tedavileri ve cerrahi de dahil olmak üzere birçok seçenek bulunuyor. Bu noktada önemli olan hastaların bu süreçte daha az ağrı ve acı çekmeleridir. İdrar kaçırma sorunu çözülene kadar hastalara da sosyal yaşamdan ve günlük aktivitelerden geri kalmamaları için hijyenik mesane pedlerini öneriyoruz.” dedi.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce