Kategoriler: Sağlık Haberleri

Pandemi sürecinde kas ağrıları arttı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, kas ağrılarının pandemide en yaygın şikayetlerden biri olduğunu belirten Bağrıaçık, “Bu ağrılar aynı zamanda Covid-19’a da işaret edebilir” dedi.

Kas ağrıları günümüzde pek çok kişinin yakındığı bir sorun… Üstelik pandemiyle birlikte daha da sık görülmeye başladı. ‘Doktor Ağrım Var’ adlı kitabında kas ağrılarını A’dan Z’ye ele alan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Adnan Bağrıaçık, bu ağrıların nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini şöyle anlattı:

İŞTE EN SIK SEBEPLERİ
Kaslara fazla yüklenme, yorma. Adale ezilmeleri, zorlanmaları, gerilmeleri, kas yırtıkları, gribal enfeksiyonlar, aşırı egzersiz, stresle-hormonal değişikliklerle alakalı fibromiyalji, bel-boyun fıtıkları, diskopatiler ve spor yaralanmalarıdır.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?
Kas ağrısı ile birlikte şu durumlardan biri mevcutsa bir an önce sağlık kurumuna başvurmalısınız: Bulanık görme, bitkinlik. Hareketle ağrı, hareket edememe (travma sonrası), güçsüzlük. Çocuklardaki şişlikler, uzun süre geçmeyen ağrılar. Ciltte soğukluk, beyazlaşma, morarma, hissizlik. Şakak bölgesinde damarların genişlemesi ile beraber ağrı. Özellikle göğüs ve sol kola yayılan ağrılar. Hamileler ve çocuklardaki kramplar. Ateş, döküntü, baş dönmesi, nefes darlığı, kızarıklık ve şişlik.

NASIL ÖNLENEBİLİR?
Düzenli spor alışkanlığı kazanın, germe gevşeme egzersizleri çalışın. Bol su için. Sigara ve alkolden uzak durun. Uykunuzun, yeterli ve kaliteli olmasına özen gösterin. D vitamini için güneşlenmeye vakit ayırın. Klimalı ve rüzgarlı ortamlarda kalmayın. Odanızı sık sık havalandırın. Sürekli oturduğunuz koltuğun, kullandığınız yastığın ve ayakkabının ergonomik olmasına dikkat edin. Uzun saatler masa başı veya sabit pozisyonda çalışıyorsanız, her saat başı mola verip gevşeme egzersizleri yapın. Stresle baş etmeyi öğrenin. Uzun süreli kas ağrısı sorununuz varsa demir, magnezyum ve D vitamini değerlerinizi ölçtürün. Tiroid hastalıkları da kas ağrısına neden olabilir, tiroidinize baktırın.

BESLENME ÖNERİLERİ
Potasyum içeren muz, badem, turp, yaban mersini, yumurta, kefir, kas ağrılarını azaltır. Ananas, kuşburnu çayı, bal, zencefil, ıspanak ve narenciye de kas ağrısına iyi gelen besinlerdir. Omega-3’ten zengin balık, ceviz, keten tohumu gibi gıdalar da faydalıdır. Fibromiyalji gibi kronik kas ağrılarının nedeni gluten hassasiyeti olabilir. Ya gluten hassasiyetinizi test ettirin ya da en az 3 ay glutensiz beslenmeyi deneyin. Fazla çay, kahve, gazlı içecek, tatlandırıcı, diyet içecek ve fast-food beslenme de kas ağrılarına sebep olabilir. Bunları tüketmemeye çalışın, maden suyu için.

NE ZAMAN COVID-19 İŞARETİDİR?
CovId-19 enfeksiyonunda kas ağrıları daha çok kuvvetsizlik, halsizlik, yorgunluk şeklindedir ya da lokal bir bölgeyle sınırlıdır. Ayrıca bu ağrıya öksürük, nefes darlığı, koku-tat almada bozukluk, yüksek ateş gibi ciddi belirtiler eşlik edebilir.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce