Kategoriler: Sağlık Haberleri

Omicron neden daha az ölümcül?

Kısa sürede dünyanın bir numaralı gündemi olan Omicron’un çok hızlı yayılmasına rağmen daha az öldürücü olmasının sebebi araştırmalarla kanıtlandı. Son yapılan araştırmalara göre Omicron varyantı akciğerlerden çok boğazı etkiliyor. Uzmanlar “Bu durum, yeni varyantın neden daha bulaşıcı ama daha az öldürücü olduğunu açıklayabilir” dedi.

The Guardian’da yer alan habere göre, son yapılan araştırma sonuçları Omicron’un akciğerlere Delta ve daha önceki varyantlar kadar zarar vermediğini ispatladı.

HÜCRELERİ ETKİLEME BECERİSİ DEĞİŞMİŞ OLABİLİR

University College London’daki viroloji profesörü Deenan Pillay, “Omicron’u önceki tüm varyantlardan farklı kılan tüm mutasyonların sonucunda, farklı tür hücreleri etkileme becerisi değişmiş olabilir. Omicron, üst solunum yollarını, yani boğazdaki hücreleri daha fazla enfekte edebiliyor gibi görünüyor. Dolayısıyla boğazdaki hücrelerde daha kolay çoğalıyor. Bunlar aslında ön sonuçlar ama araştırmalar aynı yöne işaret ediyor” dedi

DAHA AZ TEHLİKELİ AMA DAHA BULAŞICI

Öte yandan uzmanlar, Omicron’un boğazda çoğalmasının bulaşıcılığı artırdığına dikkat çekti. Akciğer dokularını enfekte etme becerisi olan bir virüsün ise potansiyel olarak daha tehlikeli ama daha az bulaşıcı olduğu belirtildi.

Kuru öksürük, yüksek ateş, gece terlemesi ve aşırı halsizlik Omicron’da en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor.

BÜNYEDEN DAHA HIZLI ATILIYOR

Son yapılan araştırmalardan biri, Liverpool Üniversitesi Moleküler Viroloji Araştırma Grubu tarafından fareler üzerinde gerçekleştirildi. Buna göre, Omicron virüsü taşıyan farelerde Covid-19 hastalığı daha hafif seyretti. Omicron ile enfekte olan farelerde virüs yükünün daha az olduğu, zatürreyi de daha hafif şiddette geçirdikleri görüldü.

Araştırma ekibinden Prof. James Stewart, bunun yapbozun bir parçası olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Hayvan modeli, hastalığın Delta’ya ve orijinal Wuhan virüsüne kıyasla daha hafif olduğunu gösteriyor. Bünyeden daha hızlı atılıyor. Hayvanlar daha hızlı iyileşti; bu da, elde edilen klinik verilerle uyuşuyor” dedi.

DİĞER ARAŞTIRMALARIN SONUÇLARI

Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nde de benzer sonuçlar ortaya kondu. Hamsterler üzerinde yapılan araştırmada Omicron’un diğer varyantlara kıyasla akciğerlerde daha düşük viral yüke yol açtığı açıklandı.

Britanya’daki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, aşılı kişilerin kan örnekleri incelendi. Buna göre Omicron’un akciğer hücrelerine daha az girebileceği tespit edildi.

Hong Kong Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada ise Omicron’un Delta varyantına kıyasla daha hızlı çoğaldığı ancak dokularda yayılma hızının daha yavaş olduğu saptandı.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce