Obezite Ameliyatı Sonrası Deri Sarkmaları Nasıl Önlenir?

 

Obezite ameliyatları sonrasında fazla kilo kaybına bağlı olarak deride sarkmalar ve bozulmalar meydana gelmektedir.

Obezite cerrahisi sonrası sarkmaların özellikle bacak, kol, karın ve uyluk bölgelerinde oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, bu sarkık derilere estetik ve rekonstrüktif müdahaleler yapılması gerektiğini belirtti.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, fazla miktarlarda kilo alıp verme ve hamileliğin deri deformasyonlarına yol açtığını anlatırken bu operasyonların kozmetik bir girişim olarak algılanmasından çok, hastanın sağlığı ve psikolojik yönünden bakılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu deformasyonların spor ve beslenme ile düzene sokulabileceğini ama hızlı bir çözüm için ise cerrahi yöntemlerin öne çıktığını sözlerine ekledi.

Kol germe ameliyatlarında hasta seçiminin önemi

Kol germe ameliyatında önemli gelişmelerin 1970’li yıllarda meydana geldiğini fakat bugün elde edilen sonuçların tatminkar olmadığını söyleyen Prof. Dr. Aylin Bilgin
Karabulut bunun nedeninin yanlış hasta seçimi olduğunu belirtti. Ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısımdaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklık derecesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut kolun üst iç derisinin yaşlanma veya aşırı kilo alıp verme sonucunda sarkmalara müsait olduğunu, kolların gergin derili ve kalın olduğu durumlarda kolun üst arka bölümüne liposuction yaparak kolları inceltebileceğini açıkladı.

Başlangıç halindeki deri gevşekliklerinde hem deride gerginlik sağlamak, hem de kolların inceltilmesinin lazer lipoliz (slim lipo) ile mümkün olabildiğini ama yine de bu yöntemlerin seçilmiş bir grup hastada iyi sonuç verdiğine dikkat çekti.

İlerlemiş deri bolluklarında ise fazla derilerin çıkarılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, kol iç ve arka kısmında (sarkık bölgede) elips şeklinde bir kesi yapılarak sarkık derinin ve fazla olan yağ dokusunun çıkarıldığını hastanın bu operasyondan 3-4 saat sonra taburcu olabildiğini söyledi. Bu operasyondan sonra hastanın sadece 1 hafta boyunca kol hareketlerini kısıtlaması gerektiğini belirtti.

Kol germe ameliyatının (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontür düzeltme ameliyatları (karın germe, meme küçültme veya büyütme ve bacak germe) ile birlikte de yapılabildiğini sözlerine ekledi.

Uyluk Germe Ameliyatı

Kişilerde özgüven kaybına yol açabilen uyluk bölgesindeki yağların yer çekimi, yaşlanma ve aşırı kilo değişimlerine bağlı olarak, üst bacak bölgesindeki deride gevşeme ve sarkmalar sonucu meydana gelebildiğini söyleyen Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, aşırı yağ birikintileri, bacak içlerinin birbirine sürtünmesi nedeniyle hijyen ve yaşam konforunun da bozulmasına da yol açtığını belirtti.

Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut,üst bacaktaki deri bolluklarının tedavisinde, derinin bol olduğu bölgelerde çamaşır içine saklanacak şekilde deri kesilerinin yapıldığını ve fazla derilerin çıkarıldığını, tüm bacak germe istendiğinde popo hizasında kalan izlerin genellikle belirgin olduğunu söyledi. Buna karşın uyluk iç yüzünde durumun farklı olduğunu ve bu bölgedeki yağ birikintilerinin iç bacak kontürünü düzeltmek amacıyla liposuction ile giderildiğin, bu yöntemin ise kolay ve iz bırakmayan bir yöntem olduğunu belirtti. Ancak ince ve gevşemeye eğilimli olan iç bacakta kısıtlı ve dikkatli uygulanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Aylin
Bilgin Karabulut, buradaki yağ dokusunun etkili bir şekilde yok edilip düzgün ve gergin bir bacak kontürü hedefleniyorsa uyluk germe (thigh lift) ameliyatının planlanması gerektiğine dikkat çekti.

Uyluk Germe Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası her hastaya 3 hafta süre ile özel bir korse giydirdiklerini anlatan Prof. Dr. Aylin Bilgin Karabulut, korsenin hastanın ameliyat sonrası dönemi için konforlu ve emniyetli geçirmesini sağladığını söyledi. Günlük aktivitelerin 1 hafta süreyle kısıtlanması gerektiğini ve ameliyat sonunda izlerin çamaşır içinde kalacağını anlatıyor. Spor gibi aktivitelere ise 6 hafta sonra başlanabileceğine değindi.

Gülin Misket

hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

Paylaş
Yayınlayan
Gülin Misket

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce