Kategoriler: Sağlık Haberleri

Maskeleri ne zaman çıkaracağız?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “15 Temmuz’a kadar toplumun eğer yüzde 75’ini bağışık hale getirirsek bayram dönüşünde çoğu kimse, çoğu alanda maske takmayacak” dedi.

Doç. Dr. Savaşçı, Türkiye’de delta varyantının çok yayılmadığını belirterek, “İngiltere’nin, Rusya ve Amerika’nın Hindistan ile yakın ilişkileri vardı, buralarda dolayısıyla vaka sayısı artıyor. Ama özellikle aşısız kesimde, İsrail de dahil okul çağındaki çocuklarda, lise çağında özellikle delta varyantı biraz daha baskın hale geliyor. Çünkü onların dünya genelinde hiçbir aşısı yok. Dolayısıyla belki İngiliz mutasyonunun yerini delta mutasyonu almaya başlayacak, özellikle yazın ve sonbahar döneminde” dedi.

‘İNGİLTERE VARYANTI GİBİ YAYILMA OLMAYACAKTIR’

Doç. Dr. Savaşçı, delta varyantını aşının bitireceğini kaydederek, “Koruyuculukları düşse de aşı virüsün insanlara yayılma sürecini kırabilecek tek nokta. Dolayısıyla aşılar yapıldıkça, bizim de günlük 1 milyon üzerinde aşılama programımız devam ettikçe delta varyantı bizi çok etkilemeyecektir. Bunda bizim Hindistan ile çok sıkı ilişkimizin olmaması, havalimanlarında, gümrük kapılarında denetimlerin Hindistan ile aylardır yapılıyor olması etkili. Çok fazla İngiltere varyantı gibi yayılma olmayacaktır, Güney Afrika mutasyonu gibi biraz sınırlı mutasyon boyutunda kalacaktır. Ama bulaşıcılık oranı biraz daha yüksek. ‘Delta Plus’ mutasyonu daha da bulaşıcı; ama aşılama olduğu sürece bu mutasyonların 4’üncü dalga anlamında bir etkisi olmayacaktır. Delta Plus, hem aşıların koruyuculuğundan kaçması hem de daha hızlı bulaşabilmesi anlamında biraz endişe verici; ama bizi karamsarlığa düşürecek boyutta değil. mRNA aşıları şu anda yine bu mutasyona karşı etkili” diye konuştu.

EYLÜL UYARISI

Doç. Dr. Savaşçı, delta varyantı görülen kişilerin klinik seyirlerinde farklılık gözlemlenmediğini belirterek, “Düzce’de 10 tane delta mutasyonlu vaka var. Delta mutasyonunun klinikte, hastaların klinik seyirlerinde olumsuz bir etkisi yok. Sadece bulaştırıcılığı biraz fazla olduğu, aşılardan koruyuculuk olarak biraz kaçabildiği için vaka sayısında biraz artışlara, oynamalara yol açabilir. Bizim buradaki en önemli olayımız aslında okullar açılmadan toplumun yüzde 70-80’ini bağışık hale getirmek olur. Eylül ayında yoğun bir temas olacak, okullar, esnaf, tatil dönüşlerinde hareket artmış olacak. Bu süreçte bizim yapacağımız tek şey günlük 1-1,5 milyon aşılama. Halkımız çekinmeden özellikle genç kesime sesleniyorum; mutlaka aşılarını yaptırsınlar” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 75 AŞILAMADA MASKE TAKILMAYACAKTIR’

Doç. Dr. Savaşçı, aşı yapıldıktan sonra önlemlerin bırakılmaması yönünde uyarıda bulunarak, “Birinci dozdan sonra hemen maske çıkartıp, kalabalık ortama girmeye başlıyor insanlar. Bu tür hataları yapmayalım. 15 Temmuz’a kadar toplumun eğer yüzde 75’ini bağışık hale getirirsek bayram dönüşünde çoğu kimse, çoğu alanda maske takmayacak zaten. Tabii delta varyantının gidişini de göreceğiz. Toplumun yüzde 70’ini bağışıklayınca, topumun çoğu korunmuş olacak; dolayısıyla sadece çok kapalı alanlarda maske takabiliriz. Halen halkımızın kafasında ‘aşı yaptıralım mı, yaptırmayalım mı’ tartışması var. Halkımız inansın, herhangi bir kısırlık etkisi, zararlı yön düşünülmesin” dedi.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce