Kategoriler: Sağlık Haberleri

Koronavirüs sonrası kalbinize dikkat

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Polat Canbolat, ‘Covid-19’a yakalanıp, iyileştikten sonra çarpıntı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleriniz devam ediyorsa doktora başvurun’ uyarısında bulundu.

CovId-19 geçiren kişilerin kalple ilgili şikayetlerinin virüsten mi yoksa mevcut kalp hastalıklarından mı kaynaklandığı merak konusu… Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Polat Canbolat, bu sorunun asıl sebebinin anlaşılabilmesi için, Covid-19’u atlatan kişilerde iyileşme sürecinin ardından kalple ilgili şikayetlerin devamına bakılması gerektiğini vurguladı ve şu açıklamayı yaptı.

NEFES DARLIĞININ SEBEBİ
Covid-19 geçiren kişilerde gelişen kalp sorunları iyileşme döneminin uzamasına neden olabilir. Çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetler, Covid-19’a bağlı olabileceği gibi yeni gelişen kalp hastalıklarından kaynaklanabilir. Bunun sebebini anlamak için hastaların şikayetlerinin dikkate alınması gerekir.

– Ateşiniz düşmesine ve yeterli su tüketmenize rağmen çarpıntınız azalmıyorsa,

– Kalbinizin hızlı ve düzensiz attığını hissediyorsanız,

– Çarpıntı ile beraber göğüste rahatsızlık, sıkıntı, tıkanma hissediyorsanız doktora başvurun.

İŞTE KALP DIŞI NEDENLER
Covid-19 hastalığı sonrası ayağa kalkınca gelişen çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler çoğunlukla doğrudan kalp nedenli bir durum değildir. Hastalığa bağlı uzun süre hareketsiz, yatakta kalmaya bağlı olarak gelişen bir durumdur. Yeterli su içtiğinizden emin olun ve şikayetleriniz geçinceye kadar ani hareketlerden kaçının.

GÖĞÜS AĞRINIZ VARSA…
Covid-19 sırasında ve sonrasında sık karşılaşılan şikayetlerden biri de göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı, hastalığa bağlı yaygın kas ağrısından kaynaklanabileceği gibi kalp krizi ve akciğere pıhtı atması nedeniyle de oluşabilir. Covid-19, damarların iç tabakasında hasara yol açtığı için hastalık geçirildikten sonra kalp krizlerini tetikleyebilir.

– Şiddetli göğüs ağrınız varsa,

– Göğüs ağrısına eşlik eden bulantı, nefes darlığı veya aşırı terlemeniz varsa,

– Aniden başlayan ve 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrınız varsa,

– Göğüs ağrınız şiddetli değil ama kalıcı karakter aldıysa, giderek artıyorsa, 20 dakikadan daha kısa sürüyor veya dinlenmekle azalıyorsa en kısa zamanda doktora başvurun.

Riski aşı değil virüs artırıyor
Diğer tüm viral hastalıklarda görülebilen kalp kası iltihabı (miyokardit) Covid-19’a bağlı olarak da gelişebilir ancak kalıcı hasar oluşmaz. Kalp kası iltihabında görülebilen belirtilerinden en sık karşılaşılanlar göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntıdır. Kalp kası iltihabının hastalık sırasında gelişmesi beklenir. Covid-19 iyileştikten sonra gelişen kalp kası iltihabı başka hastalıklara bağlıdır. Bu sorun genellikle iyi seyirlidir. Ana tedavisi istirahat ve inflamasyonu baskılayıcı ilaçlardır. Covid-19 hastalığına bağlı kalp kası iltihabı gelişme ihtimali, Covid-19 aşısına bağlı kalp kası iltihabı gelişme ihtimalinden 100 kat daha fazladır. Bu yüzden herkes aşısını yaptırmalı. (Sözcü Gazetesi)

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce

Üsküdar Diş Hastanesi açıldı

“Diş tedavisinde multidisipliner yaklaşım” Ağız ve Diş Sağlığı Haftası çerçevesinde Üsküdar Diş Hastanesi uzmanlarınca ele…

% gün önce