Kategoriler: Sağlık Haberleri

Koronavirüs baharda azalır, yaza kadar biter

5,5 milyon kişiyi öldüren, 328 milyon kişiyi enfekte eden Corona virüsü ne zaman hayatımızdan çıkacak? Prof. Derya Unutmaz, Omicron ile birlikte salgının baharda azalacağını, yaza kadar biteceğini tahmin ettiğini söylüyor.

ABD’de Connecticut Üniversitesi’nde görev yapan ve Jackson Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam eden bağışıklık uzmanı Prof. Derya Unutmaz’a göre koronavirüs hayatımızdan hiçbir zaman çıkmayacak. Ancak pandeminin bu yıl içinde son bulması mümkün.

VOA Türkçe’den Mehtap Çolak Yılmaz’a konuşan Unutmaz, “Delta ile birlikte bile pandeminin sonlarına yaklaşmıştık. Omicron bu durumu hem geciktirdi hem hızlandırdı. Dünyada inanılmaz bir şekilde yayılıyor. Birkaç aya kadar birçok ülkede zirve yapacak. Çünkü enfekte edecek kimse kalmayacak. Hem aşılarla hem de enfeksiyon sonucu bağışıklık kalkanı oluşacak. Benim tahminim bahara doğru azalmaya başlaması yaza kadar da pandeminin bir şekilde bitmesi. Ama bu şu demek değil, koronavirüs her zaman bizimle olacak. Koronavirüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekecek. Belki her yıl enfekte olacağız soğuk algınlığı gibi hafif olacak. Çok yeni bir varyant çıkarsa ona karşı özel bir aşı gerekebilir” dedi.

Derya Unutmaz, gerçek vaka sayısının kayıtlara geçenlerden iki üç kat daha fazla olduğunu da söylüyor. Bunun nedeninin de birçok kişinin evde yapılan testleri kullandığı ya da hafif geçirdikleri için test yapmaya gerek görmemeleri olduğunu belirtti.

Unutmaz’a göre Omicron’un iki önemli özelliği az virüs yüküyle bile bulaşıcı olması ve antikorlardan kaçabilecek düzeyde olması. İki doz aşı olanlarda korumanın yüzde 20’lere düştüğünü hatırlatan uzman, aşıların ağır hastalığa karşı yüksek oranda koruyucu olduğunu hatırlattı.

Derya Unutmaz, “Aşısız olanlarda kesinlikle ağır geçiyor. Hastane yükü gittikçe artmış durumda. Yoğun bakıma yatanlar da var. Yüzde 90’ı aşısızlar ya da eksik aşılı kişiler. Omicron sizi ağır hasta yapabiliyor, öldürebiliyor. Ölümlerde büyük artış yok. Ama azalma da olmadı. Bu virüsü hafife almamak lazım. Bir de sonrası var. Uzun Covid dediğimiz olay var. Omicron da diğer varyantlar gibi belki buna sebebiyet verecek. Belki semptomların aylarca yıllarca sürmesi, vücutta hasar olması söz konusu. Bu bakımdan kesinlikle hafife alınacak bir virüs değil” ifadelerini kullandı.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce