Kanser Hücrelerini Uykuya Yatıran İlaç Geliştirildi

Avustralyalı bilim insanlarının, kanser hücrelerinin diğer sağlıklı hücrelerle bir araya gelip çoğalmasını önleyen ve onları “sonsuz uykuya yatıran” ilaç geliştirdiği belirtildi. Bilim insanları, hayvanlarda denenen ilacın insanlarda nasıl kullanılabileceğini söylemek için çok erken olduğunu açıkladı.

Bilim insanlarının, hayvanlarda kanser hücrelerini kalıcı bir şekilde uyutacak hale getirebilen yeni bir ilacın keşfiyle, kanser araştırmaları dünyasında dev bir adım attığı belirtildi.

Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Bilim insanlarına göre de bu ilaçlar türünün ilkleri ve kanser hücrelerinin, geleneksel kanser tedavilerinin neden olduğu yan etkiler olmaksızın çoğalmasını durduruyor.

Farelerde kan ve karaciğer kanseri tedavisinde etkili oldu

ABC News’ın haberine göre; araştırmayı yürüten Walter ve Eliza Hall Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Doçent Tim Thomas, “Kanserle mücadelede tamamen yeni bir silaha sahip olma potansiyeli konusunda son derece heyecanlıyız” dedi.

Araştırmacılar, ilaçların farelerde kan kanseri ve karaciğer kanserinin ilerlemesini durdurmada ve kanser nüksetmesini geciktirmede etkili olduğunu açıkladı.

Thomas, “İlaçlar, tümör hücrelerine karşı çok güçlüydü, aynı zamanda sağlıklı hücreleri etkilemeyecek gibi görünüyorlar” açıklamasında bulundu.

Kanseri yayan spesifik proteinlerin üretimini durduruyorlar

Uzmanlar, geleneksel ilaç tedavilerinin geri dönüşü olmayan DNA hasarına neden olduğunu, aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar verdiğini ve kemoterapinin çok fazla yan etkisi olduğunu belirtti. Yeni ilaçlar ise kanserin yayılmasını sağlayan spesifik proteinlerin üretimini durduruyor.

Araştırmacılar, yeni ilaçların kanserin ilerlemesini durdurmada veya hastalık nüksünü geciktirmede etkili olabileceğini umuyor.

Thomas, “Geliştirdiğimiz ilaç bir kavram kanıtıdır. Bir sonraki adım, aynı şekilde çalışan ancak kanser hastalarında kullanılabilen daha uygun bileşikler geliştirmektir” açıklamasında bulundu.

İlaçların klinik ortamlarda nasıl kullanılabileceğini söylemek için çok erken olduğunu sözlerine ekleyen Thomas, ancak bir dizi farklı uygulama hakkında heyecan duyduklarını belirtti.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce