Kategoriler: kalp ve damar

Kalp Hastalıklarını Tetikleyen Gen Onarıldı

ABD’de yapılan araştırmada, “hatalı genler” düzeltilerek kalp hastalığına neden olan “mutasyon riski” ortadan kaldırıldı.

ABD’de bilim adamları, özellikle genç sporcuların ani ölümlerine neden olan kalp hastalığını tetikleyen bir geni ilk kez başarıyla onardı. Temmuz ayı sonunda insan embriyolarını genetik olarak başarıyla ilk kez değiştirdiği açıklanan ABD’li bilim adamlarının araştırma sonucunun detayları, bilim dergisi Nature’de yayınlanan bir makalede yer aldı.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi liderliğindeki Amerikalı, Çinli ve Güney Koreli bilim adamları ekibi tarafından yapılan araştırmada, özellikle genç sporcuların ani ölümlerine neden olan bir kalp hastalığını tetikleyen genleri ilk kez başarıyla onardı.

Daha etik ve yasal bir tartışmaya ihtiyaç var

Araştırmayla ilgili makalenin başyazarlarından Kazakistan doğumlu Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamı Shoukhrat (Şükrat) Mitalipov, insanların genetik modifikasyonuyla ilgili daha kapsamlı, etik ve yasal bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Büyük bir buluş

Araştırma komitesinin eş başkanlığını yapan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) kanser araştırmacısı Richard Hynes ise söz konusu çalışmayı, “büyük bir buluş” olarak nitelendirdi.

Hynes, “Geçmişte hep gen düzenlemesi yapılmamalı diyorduk. Çünkü güvenle yapılamıyordu. Bu hala doğru ama, şimdi yakında güvenli bir şekilde yapılabilecek gibi görünüyor. Raporumuzun belirttiği, teknik engellemelerin ortadan kaldırılmasının ardından, göz önüne alınıp, tartışılması gereken toplumsal meseleler olacaktır ve şimdi onun zamanıdır.” ifadelerini kullandı.

Gen düzenlenmesinin yapıldığı “CRISPR-Cas9” tekniğinin keşfinde çalışan biyokimyacı Jennifer Doudna da “Bu birazcık, ‘insanlar için küçük adım, insanlık için büyük bir sıçrayış’ hissi veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce