Kategoriler: Alzheimer

Hücre Temizliğiyle Alzheimer Tedavisi

Yeni bir araştırmaya göre, beyin hücrelerindeki mitofaji olarak bilinen temizleme sistemini güçlendirmek, Alzheimer hastalığının tedavisinde etkili bir yöntem olabilir.

Sağlıklı Yaşlanma Merkezi ve Ulusal Sağlık Enstitülerinde görev alan Vilhelm Bohr “Temizleme sistemi doğru çalışmadığında beyin hücrelerinde hasarlı mitokondri birikimi oluyor ve bu çok tehlikeli olabilir. Herhangi bir seviyede temizleme sisteminin düzgün çalışmaması hem insanlarda hem de hayvanlarda Alzheimer’ın belirtilerinden biri olarak görünüyor. Canlı hayvanlarda bu temizleme sistemini geliştirdiğimizde Alzheimer belirtilerinin neredeyse tamamen yok olduğunu gördük.” diyor.

Araştırmacılar, ölen Alzheimer hastalarının beyin hücrelerindeki, Alzheimer başlatılmış kök hücrelerdeki ve Alzheimer hastası olan canlı fare ve yuvarlak kurtlardaki temizleme sürecini yakından inceledi. Ayrıca hayvan modellerde temizleme sürecine etki eden aktif maddeler test edildi.

Bohr “Sonuçlar, temizleme sürecinin hem insan hücrelerinde hem de farklı hayvan türlerinde önemli olduğu düşüncesini doğruluyor. Canlı hayvanlarda Alzheimer’ın merkezi belirtileri, hafıza ve öğrenme alanında gelişme kaydedebilmiş olmamız da cesaret verici.” diyor.

Hasarlı mitokondrilerin yeniden kullanımı

Mitokondri hücrenin içinde bulunuyor ve hücrenin enerji fabrikası görevi görüyor. Mitofaji, hasarlı mitokondrileri parçalarına ayırıyor ve proteinlerini farklı amaçlar için yeniden kullanıyor. Araştırmacılar önceki çalışmalarda mitofajinin düzgün çalışmaması durumunda sinir hücrelerinin işlevlerini gerçekleştirme ve hayatta kalma konusunda sorun yaşadığını biliyorlardı ancak Alzheimer ile ilişkisinden haberdar değillerdi.

Hem Alzheimer hem de diğer bunama hastalıklarında tau ve beta amyloid proteinlerinin beyinde biriktiği ve hücre ölümüne sebep olduğu biliniyor. Yeni hayvan modellerindeki araştırmalar mitofajinin hızlandırılması ile bu proteinlerin birikiminin azaldığını gösteriyor.

Araştırmacılar bu bulguların temizleme sürecini geliştirerek Alzheimer hastalığını tedavi etmenin mümkün olabileceğini gösterdiğini ancak daha fazla inceleme ve insanlar üzerinde klinik deneyler yapılması gerektiğini söylüyor.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce