Her Gün 30 Sağlık Çalışanı Şiddet Görüyor

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Gece gündüz demeden çalışan sağlık çalışanlarının gününü kutluyoruz. Biz kutluyoruz ama onlar daha çok sorunlarını dile getiriyorlar. En büyük sorunları ise sağlıkta şiddet. Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nda kutlama değil, sorunlarına çözüm istiyor.

Sağlıkta şiddet yasa tasarısının, bir an önce yasalaşmasını istediklerini söyleyen Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Biz TTB olarak sağlıkta şiddet yasa tasarısı oluşturduk, bir kaç yıldır bunu ısrarla sunuyoruz bakanlık yetkililerine. Temel olarak yasa tasarısı sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişinin bir yaptırıma tabi kalmasını içeriyor. 14 Mart’ta öncelikli taleplerimizden biri de sağlıkta şiddet yasa tasarısının bir an önce yasalaşması” dedi.

Tamamen hasta bakma odaklı yaklaşım var

Türk Tabipleri Birliği, İstanbul’da Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk bıraktı. Kamu hastanelerinde uygulanan performans sisteminin hekimlerin bir diğer sorunu olduğunu belirten Prof. Tükel, “Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi mutlaka gerekli fakat bunun yapıldığını göremiyoruz. Tam tersi tamamen hasta bakma odaklı yaklaşım var. Bu, niceliği çok arttırıyor ama nitelik düşmesine neden oluyor” diye konuştu.

Yıllardır sorunlarımızı konuşuyoruz

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Taner Gören ise “43 yıl oldu tıp fakültesi mezunu olalı. Bütün hayatım hep iyi hekimlik arayışı içinde geçti. Hastalara ayrılan süre 5 dakika ve bu 5 dakikada hekimlik olması mümkün değil. Eskiden bayram olarak kutlanırdı gerçekten ama biz yıllardır sorunlarımızı konuşuyoruz” ifadesini kullandı.

Sağlık çalışanlarının yüzde 65’i mesleğini değiştirmek istiyor

Türk Hekimler Birliği Sözcüsü Dr. Yavuzhan Baş ise “Sağlık çalışanlarından hangi kesimle konuşursanız konuşun kendi çocuklarına ve yakınlarına sağlık sisteminden uzak durmalarını öneriyorlar. Siyasete, politikaya, oy kaygısı güden bir düşünceye sahip olduğu için maalesef böyle görülüyor” şeklinde konuştu.

İstanbul Tabip Odası’nın verilerine göre son 10 yılda sağlık çalışanlarının yükü 5 kat arttı. Sağlık çalışanlarının yüzde 65’i imkanı olsa mesleği değiştirebileceğini söylüyor.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce