Kategoriler: Rehber

Frengi (Sifiliz) Nedir?

Sifiliz olarak da bilinen frengi, bir bakteri çeşidinin neden olduğu, cinsel yolla bulaşan, kronik bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki haricinde anneden bebeğe de geçme ihtimali bulunmaktadır.

Sifiliz tanısını koymak için bazı kan testleri yapılır ve klinik belirtiler göz önüne alınır.

Frenginin evreleri

1.Primer sifiliz

Bakteri kan yoluyla vücuda yayılır. Yaklaşık 2-3 hafta sonra mikrop nereden vücuda yayıldıysa orada ıslak, kırmızı, etrafı belirgin fakat ağrı yapmayan çıban şeklinde yaralar oluşur. Vajinada, genital bölgede, ağız ve dudakta oluşabilen bu yaralar 2-3 hafta sonra geçerler.

2.Sekonder sifiliz

Bu döneme hastalık başladıktan 2 ay sonra girilmektedir. Bu dönemde göğüste veya kol ve bacaklarda başlayan kaşıntısız döküntüler cilde yayılmakta, bu şekilde el ve ayak içleri, makad koyu kırmızı bir renk almaktadır. Yorgunluk, baş ve eklem ağrıları görülebilir. Kilo kaybı ve iştahsızlık vardır. Kaşların ve saçların dökülmesi belirginleşebilir.

3.Latent

Bu dönemde hastalığın belirtileri olmasa da, yapılan testler sonucu hastalığın pozitif olduğu görülür. Hastalık hala bulaşıcıdır. Bir çok organı etkileyen bu mikrop hala vücutta olduğundan bu dönem 5-10 yıl kadar sürebilir.

4.Geç sifiliz

Son evredir ve hastalık bulaştıktan 50 yıl sonra dahi başlayabilir. Sifilisin bu döneminde kılcal damarların hasarına bağlı olarak “gom” adı verilen yumuşak şişliklerin oluşmaktadır. Gomlar iskelet sistemi de dahil olmak üzere vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.

Frengenin tedavi yöntemleri

Sifiliz tedavisinde, birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Eğer frengi (sifiliz) ilerlemişse, mikrobun etkilediği organlardaki hasarı geri döndürmek imkansızdır.

Sifiliz ilaç ile tedavisi ile çözülebilir.İlaç tedavisi başladıktan 2 gün sonra hastalığın bulaşıcılığı kaybolur.

Tedavi sırasında hastalığı kontrol altında tutmak için testlere devam edilir. Bakterinin miktarı, azalıp azalmadığı gözlenir. Hastalığın etkilediği organlara göre tedavi süresi 2 yıla kadar uzayabilir.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce