Kategoriler: Sağlık Haberleri

En Çok Hangi Branştaki Doktorlar Küfrediyor?

Birçok insan gün içinde çeşitli nedenlerle küfrediyor, stresli hastane ortamlarındaki doktorlar da bu grubun dışında değil.

Peki hangi cerrahi branşlar daha çok küfrediyor dersiniz?

Massachusetts Genel Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Daniel Zimmerman and Theodore Stern, Psychosomatics’te “Offensive Language in the General Hospital” başlığıyla yayımladıkları bir çalışmada, doktorların küfretme nedeninin yüksek stresli çalışma ortamında bulunmalarından kaynaklandığını ve bu yolla agresif kanalların etki ve dürtülerinin hafifletilmesini sağladıklarını söylüyor. İki bilim insanına göre, argo denilebilecek gündelik sözler hasta-hekim ilişkisini arttırmaya yardımcı oluyor ancak doğrudan küfretmek hem hastalarla hem meslektaşlarla ilişkilere zarar verebiliyor. Peki doktorların ne kadar küfrettiğine dair bilimsel bir çalışma var mı?

Hangi cerrahi doktor ne kadar küfrediyor?

Şu ana kadar, doktorların ne kadar küfrettiğinin araştırıldığı tek bir çalışma var, o da 1999 yılında iki anestezi uzmanı F. Fausto Palazzo ve Orlando J Warner tarafından sadece cerrahi branşlar üzerinde yapılıyor.

British Medical Journal’da “Surgeons swear when operating: fact or myth?” başlığıyla yayımlanan araştırmanın bulgularına göre, cerrahlar ameliyatları sırasında ortalama her 41.4 dakikada bir defa küfrediyor.

Küfretme sıklıkları cerrahi branşlara göre değişiyor, mesela en sık küfreden ortopedik cerrahlar ortalama her 29 dakikada bir kötü söz kullanıyor, bu da neredeyse diğer tüm alanların iki katı ediyor. Ortopedik cerrahiyi, genel cerrahi bölümü takip ediyor.

Jinekologlar nispeten az operasyon vakitlerine rağmen neredeyse genel cerrahi kadar çok küfrediyor. En melek gözükenler ise kulak, burun ve boğaz cerrahisi doktorları: küfretme sıklıkları 5 saatte bir, o da eğer zorlu bir operasyonla karşılaşırlarsa. İşte cerrahi branşlara göre küfretme sıklıkları:

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce