Elektronik sigaralar göründüğü kadar masum değil!

 

Sigaraya alternatif olarak son yıllarda ortaya çıkan elektronik sigaralar vücudumuzun farklı bölgelerini etkiliyor. Sigara kadar yan etkilerinin bulunmadığı öne sürülen elektronik sigaralar hem solunumu, hem bağışıklık sistemini hem de dişleri etkiliyor. Pillerinin patlamasıyla da son zamanlarda gündemde yer alıyor.

2016 yılında birçok kişi elektronik sigaranın pillerinin patlaması sonucu yaralanırken birçok vakada ise ölüm gibi sonuçlar ortaya çıktı.

Elektronik sigaraların zararları kanıtlandı

ABD’de bulunan California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; e-sigara bağışıklık sistemine zarar veriyor ve vücudu bakteri ile virüslere karşı daha savunmasız bırakıyor. ABD’deki Roswell Park Kanser Enstitüsü’ndeki bilimadamlarına göre ise, elektronik sigara aromalarında yüksek miktarda bulunan ‘benzaldehyde’ kimyasalı, solunum yollarına zarar veriyor.

Günden güne yüzlerce kişinin ölümüne ve ölümcül rahatsızlıklara yakalanmasına sebep olan sigarayı bırakma yöntemlerinden biri olarak görülen elektronik sigaralar aslında göründüğü kadar masum değil!

Elektronik sigaralar peki dişlerimize ne kadar zarar veriyor?

Elektronik sigaraların çokta masum olmadığını belirten Periodontoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ersun Gushi elektronik sigaranın dişlere zararlarını şöyle belirtti “yapılan araştırmalar sonucu elektronik sigaraların kanserojen madde içerdiği tespit edilmiştir. Sigaranın içeriğinde olduğu gibi insan sağlığını tehlikeye sokabilecek anabasine, myosmine ve beta nikotryine maddeleri bulunmuştur.”

Elektronik sigaranın sıvısı diş yapısını bozuyor!

Normal tütün içerisinde bulunan ve elektronik sigara içerisinde de kullanılan aroma verici sıvılarda da tespit edilen maddeler diş eti ve dişler üzerinde de yıkıcı etkiler taşıyor. Diş yapısının bozulması, mine dokusunun  zarar görmesine, ağızda kötü koku, diş etlerinde çekilmeye ve kanamaya neden olmaktadır.

Elektronik sigara, sadece diş kısmında sağlık sorunlarına değil aynı zamanda ağız içerisinde yaraların oluşmasına, bağışıklık sisteminin baskılanması ve diş etinde yapısal değişliklere, diş eti rahatsızlıklarına ve diş eti çekilmelerine de neden olmaktadır.

Gülin Misket

hayallerinin peşinde... çok okuyan,azıcık yazan,daima gülen bir meczup...

Paylaş
Yayınlayan
Gülin Misket

Önceki Yazılar

“Obezitenin ortaya çıkmasına neden olan 1.000’den fazla gen varyantı var”

Tüm dünyada 988 milyon kişiyi etkileyen obezite, insan sağlığını tehdit eden en kritik hastalıklardan biri…

% gün önce

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce