Kategoriler: Sağlık Haberleri

Dr. Ahmet İnal: Kurallara uyarsak yeni varyantlar çıkmaz

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, şu an en baskın varyantın Delta olduğunu hatırlatarak, koronavirüs tedbirlerine uyulması konusunda çağrı yaptı. İnal “Bu varyantları engellemek bizim elimizde. Tedbirlere uyarsak yeni varyantlar çıkmaz” dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İnal, artışa geçen koronavirüs vakalarıyla ilgili konuştu. Koronavirüs tedbirleri konusunda hassasiyetlerin azaldığına dikkat çeken Dr. İnal, “En büyük sıkıntımız; hastalığın kar topu misali bulaştıkça çığ haline gelmesi. Bizim de şu an en büyük sorunumuz; bulaşmayı engelleyemiyoruz. İnsanlar maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymakta zorluk çekiyor. Özellikle maskede zorluk çekiyorlar. Bu yüzden kar topunun çığ haline gelmesinin önüne geçemiyoruz. Koronavirüste öncelik kurallara uymak ve sonra aşılanmak. Aşılanma bir miktar yapılabiliyor fakat kurallara uymakta zorluk çekiliyor. Bu nedenle vakalar artmaya devam ediyor ve ölümler buna bağlı sürüyor” dedi.

‘MU, YAVAŞ GİDEN BİR VARYANT’
Mu varyantı hakkında da bilgi veren Dr. İnal, “İlk defa Kolombiya’da ocak ayında tespit edildi fakat Delta varyantını geçemedi. Genelde koronavirüsün bir varyantının baskın hale geldiğini görüyoruz. Mu varyantı, Kolombiya’da dahil Delta varyantını geçemedi. Mu, yavaş giden bir varyant. Bu nedenle zaman içinde ne hale gelecek, bilemiyoruz fakat bu varyantın Delta’yı bastırdığını görmedik. En büyük sorunumuz; Delta varyantı. Çoğunlukta Covid-19 vakalarında Delta varyantının baskın olduğunu görüyoruz. Bu varyantları engellemek bizim elimizde. Tedbirlere, kurallara uyarsak yeni varyantlar çıkmaz” diye konuştu.

‘DİĞER BİR KORUNMANIN YOLU DA TEST’
Asemptomatik vakalara değinen de Dr. İnal, “Çocuklar koronavirüs olduğu halde hastalığı ayakta geçiriyor ve bunu siz tespit edemiyorsunuz. Semptom göstermeseler de büyük insanlara bulaştırabiliyorlar. Bunun çaresi yine maske, mesafe ve kurallara uymayı göstermektedir. Şu anda asemptomatik vakalar yüzde 10-15 arası görülüyor. Asemptomatik olduğunuz zamanlarda yine kurallara uyarak başkalarına hastalığı bulaştırmayı engellemelisiniz. Diğer bir korunma yolu da testtir” dedi.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce