Kategoriler: Rehber

Diyabetik Ayak Yarası Nedir?

Diyabetik ayak yarası nedir? Diyabetik ayak yaraları şeker hastalarının ayaklarında görülen yaralar ve şekil bozuklukları olarak adlandırılmaktadır.

İnsan vücudunda ankreasın yeterince insülin üretemediği veya vücudun üretilmiş insülini etkin şekilde kullanamadığı durumlarda oluşan kronik bir hastalıktır. Bu durum başta kan damarları ve sinirler olmak üzere tüm vücut sistemini hasara uğratan kan şeker düzeylerinin yüksek seyretmesine neden olur.

Diyabetin tüm komplikasyonları uzun sürede ortaya çıkar ve yavaş bir seyir izler. Oysa ayak yaraları ani olarak görülür, hızlı ilerler, bir anda ayağı ve hayatı tehdit eder. Kan dolaşımı azalmış hastaların ayaklarında kolayca yaralar açılabilir. Bu yaralara enfeksiyon da ilave olur. Ayağın derin dokularında hızla ilerleyen enfeksiyon büyük çapta doku ölümlerine yol açar ve kısa sürede kangrene dönüşebilir.

Diyabetik hastaların kan dolaşımları bozulmuş, hissetmelerine yarayan sinirler harab olmuştur. Bu nedenle diyabetik yaralar çok hızlı bir şekilde enfekte yaraya dönüşürler.

Kişinin hayatını etkileyen ciddi problemlere yol açabilir. Problem oluşmadan önce veya erken dönemde  gerekli tedbirler  alınmalıdır. Geç kalınmış ve yaralar oluşmuş ise yinede kurtulmak mümkün olabilmektedir, bize ulaşarak destek alabilirsiniz.

Halk arasında bilinen adıyla şeker hastalarında nükseden;

His kaybı,
Sıcak,
Soğuk,
Ağrı,

Dokunma hissini ortadan kaldırmasıyla bilinmektedir.

Uzman eşliğinde yapılmayan ayak bakımları, tırnak kesimi veya törpülenme esnasından cilt de oluşan tahribatlar; diyabetik ayak yarasının başlamasına neden olabilir.

Diyabet hastalarının ayaklarında yaşadıkları yaralanmalarını geç farketmekte ya da fark edememekte olduğundan dolayı her geçen an damardaki tahribatın da etkisiyle çok geç iyileşmektedir. Ayrıca diyabet hastalarının, dolaşım bozukluğuna bağlı cilt yapısı hassas ve ince olmadığından; cildin mutlak beslenmesini sağlaması, nem dengesinin korunması, vücuttaki çatlakların önlenmesi gerekmektedir.

Diyabetik ayak yara tedavisi nasıl olur?

Diyabetik ayak yaralarında tedavi iki koldan ilerler.

1.’si Yaraya neden olan etkenlerin düzenlenmesidir. Diyabetik ayak yarası olan hastanın öncelikle, düzensiz olan şeker seviyesinin sabitlenmesi gerekir.

Hastanın diyabete bağlı gelişmiş damar tıkanıklığı varsa tıkanıklığın oran ve seviyesinin tespit edilmesi ve tespit sonucu tedavinin planlanması gerekir.

Nöropati seviyesi yani yara bölgesinde bulunan sinirlerin belirlenmesi, sinir kaybının olup olmadığına bakılması ve bu durumlara göre de tedavinin şekillenmesi gerekir.

2. adım ise doğru protokelle hazırlanmış profosyonel bir yara bakım tedavi süreci

Yara bakım uzmanı tarafından yaranın durumuna uygun olarak yara bakım ürünleri seçilir ve hastanın düzenli pansuman ve takibi yapılmalıdır. Yara tedavilerinde düzenli takip çok önemlidir. Bu yüzden yaranın enfeksiyon alıp almadığı takip edilmelidir.

Diyabetik ayak yaralarında ölü dokuların uzaklaştırılması ile yaranın kapanması esas alınmaktadır. Bu iki aşamalı adımdan sonra diyabete bağlı yara tedavi süreci tamamlanır.

Alp Türkalp

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce