Dışarıda Yemek Yiyenlerin Vücudunda Daha Fazla Kimyasal Bulundu

Dışarıda yemek yiyenlerin vücutlarında ev yapımı yemek yiyenlerden daha fazla ftalat bulunduğunu belirleyen bilim insanları, dışarıda yemek yemenin, zararlı kimyasallara maruz kalma ihtimalini artırdığına dikkat çekti.

Science Daily’nin haberine göre, “Environment International” dergisinde yayımlanan çalışma, restoranlarda, hazır yemek satan mekanlarda ya da kafeteryalarda tüketilen gıdaların, vücutta “ftalatlar” adı verilen, potansiyel olarak sağlığa zararlı kimyasalların düzeyini artırabildiğini ortaya koydu.

Gıda paketlemede ve materyallerin işlenmesinde kullanılan bir grup kimyasal olan ftalatların, insanlarda hormonlara zarar verdiği ve bir dizi sağlık problemine yol açtığı biliniyor.

Dışarıda yemek yiyenlerde ftlat düzeyi daha yüksek

Dışarıda yemek yiyenler ile ev yapımı yemek yiyenlerin ne kadar ftalata maruz kaldığını karşılaştıran araştırmacılar, daha fazla hazır gıda, restoran ya da kafeterya yemeği yediğini söyleyenlerde ftalat düzeyinin, ev yapımı yemek yiyenlerden yaklaşık yüzde 35 fazla olduğunu kaydetti.

Julia Varshavsky liderliğinde yürütülen çalışmada, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES) ile 2005 ve 2014 yılları arasında toplanan veriler kullanıldı.
Araştırmada, 10 bin 253 katılımcıya, son 24 saat içinde ne yedikleri ve yiyeceklerinin nereden geldiği soruldu.

Araştırmacılar, katılımcıların yedikleri ile her birinden alınan idrar numunelerindeki ftalat düzeyi arasındaki ilişkiyi inceledi ve katılımcılardan yüzde 61’inin dışarıdan yediğine işaret etti.

Dışarıda satılan sandviçler ftalat düzeyini yüzde otuz arttırıyor

Çalışmada, ftalatlara maruz kalma ile dışarıdan yemek arasındaki ilişkinin tüm yaşlar için geçerli olduğu ancak bu etkinin gençlerde daha net gözlendiği belirtildi.

Hazır gıda ya da dışarıdan yiyecek tüketen ergenlik çağındaki gençlerde, ftalat düzeylerinin evde yemek yiyen gençlerden yüzde 55 daha fazla olduğu kaydedildi. Çalışma, dışarıda satılan sandviçleri tüketen tüm yaş gruplarında ftalat düzeylerinin yüzde 30 arttığını ortaya koydu.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce