Diş Taşı, Diş Kaybına Neden Olabilir!

Günlük ağız ve diş temizliği yapan kişilerde sıklıkla diş taşının görüldüğünü belirten Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Ortağı ve Estetik Diş Hekimi Umur Arıkan, dişlerin yüzeyinde bakterilerin tükürükle birleşmesi ve plak oluşturup sertleşmesi sonucu diş taşlarının oluştuğunu söyledi.

Diş taşlarının en çok alt dişlerin arka yüzeyinde ve üst dişlerin yanaklara bakan yüzeylerinde oluştuğunu belirten Dt. Umur Arıkan, “Diş taşının oluşmasının temel sebeplerinden biri dişlerin etkin fırçalanmamasıdır. Günde iki kere diş fırçalayan kişilerde bile diş taşı görülebilir. Diş taşı oluşmaması için önemli olan dişin doğru teknikle fırçalanmasıdır. Dişleri diş etlerinden dışa doğru süpürür hareketlerle her bir dişe 5-6 kez diş fırçası gelecek şekilde fırçalanması gerekmektedir. İyi bir ağız hijyeni için sadece diş fırçalamak yeterli değildir. Diş fırçalama ile yemek artıklarının ve bakterilerin sadece %60’ı ağızdan uzaklaştırılmaktadır. Bu nedenle tam bir ağız bakımı için diş ipi ya da diş arası fırçası ile diş araları temizlenmelidir.

Ağız ve diş bakımı ürünleri kişiye özel olmalıdır

Diş fırçaları günümüzde artık yumuşaklık derecelerine göre seçilmemektedir. Kişilerin diş yapısına göre, dişlerde meydana gelebilecek rahatsızlıkların yatkınlığına göre diş fırçası hatta diş ipi seçilmelidir.

Ağız ve diş bakımında hangi ürünlerin kullanılması gerektiği kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu noktada hekim diş yapısına göre hastayı bilgilendirerek birlikte karar verebilirler. Kişinin dişlerinin arasında fazla açıklık varsa diş ipi yeterli temizliği sağlamayabilir, bu gibi durumlarda diş arası açık kişiler diş arası fırçası kullanmalıdır. Diş arası fırçalarının da farklı çeşitleri olduğu için yine bir hekime danışarak kişiye en uygun olan diş arası fırçası seçilmelidir.

Diş taşının kendi başına bir zararı yoktur!

Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Ortağı ve Estetik Diş Hekimi Umur Arıkan

Diş taşı vücuda birebir zararlı değildir. Ancak diş taşları yemek artıklarından ve bakterilerden meydana gelmektedir ve bu yapılarda diş etinde periodontal rahatsızlıklara neden olmaktadır. Diş taşının kronikleşmesi sonucunda diş etinde enfeksiyonlar oluşmaya başlar, bu enfeksiyonlar zamanla çene kemiğinde yıkımlara neden olur ve oluşan enfeksiyonlar diş köküne kadar ilerleyerek diş kaybına sebebiyet verebilir. Bu nedenle diş taşında da erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir.

Diş taşı temizliği sonrasında genellikle iki sorun ile karşılaşılmaktadır. Bu sorunların ilki diş hassasiyetidir ancak diş hassasiyeti sorunu iki üç hafta içinde geçer. İkinci sorun ise diş eti kanamalarıdır. Diş eti kanaması da dişler fırçalandıkça üç gün içinde hızlı bir şekilde iyileşerek ortadan kaybolur.

Kişiler yılda bir ya da iki kere diş hekimine giderek rutin kontrollerini yaptırmalıdır. Böylece diş taşı oluşumu da erkenden fark edilir. Diş taşı temizliğinin sıklığı, hastanın hekime hangi sıklıkla gittiği, doğru bir ağız bakımının yapılıp yapılmamasına göre değişiklik göstermektedir. Diş taşının oluşmasını engelleyecek en önemli etken yeterli ağız ve diş bakımının yapılmasıdır.” dedi.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce

Pozitif-iz Derneği ve Sarıyer Belediyesi’nden önemli iş birliği: Ücretsiz ve kimlik bilgisi vermeden HIV Testi

Günümüzde HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) ile enfekte olan kişiler uygun tedavilerle hayatlarına normal bir…

% gün önce