Diş Çürüklerinin Sebebi Bağışıklık Hücreleri Olabilir

Hayatımızı bağışıklık sistemimize borçluyuz. O olmasa en ufak bir nezle bile ölümcül olabilirdi. Ama bağışıklık sistemi de hata yapabiliyor. Bu hatalar alerjilere ya da çoklu doku sertleşmesi (MS) gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

Toronto Üniversitesinden araştırmacılar diş çürüklerinin sebebinin de aşırı istekli bir bağışıklık sisteminin bakterilerle savaşırken yarattığı ‘sivil zayiat’ olabileceğini söylüyor.

Geleneksel olarak dişlerin çürümesinin sebebinin bakteriler olduğu düşünülürdü. Bakteriler dişlerinize plak tabakası olarak yapışıyor atık olarak asit üretiyor. Bu asit diş minesini, dentini ve hatta dolgu malzemesini bile eritebiliyor.

Ancak yeni çalışma konunun biraz daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Nötrofil adı verilen ağız içi bağışıklık hücreleri, ağızdaki bakterilere yanıt olarak vücut tarafından gönderiliyor. Ancak araştırmacılar nötrofillerin bakterilerle savaşırken biraz özensiz olabildiğini keşfetti. Araştırmayı yöneten Yoav Finer “Bu, duvardaki sineği öldürmek için balyozla duvara vurmak gibi. Nötrofiller bakterilerle savaştığında böyle oluyor.” diyor.

Dolguyu bile aşındırıyor

Nötrofiller tek başına dişlere zarar vermiyor ama problem bakteriler dişlerin minerallerini ayrıştırdığında ortaya çıkıyor. Zayıflamış dişler üzerinde, nötrofillerin salgıladığı enzimler dişin diğer bölümlerini darma duman ediyor. Zararın saatler içinde ortaya çıktığı ve daha kötüsü, diş rengindeki dolgulara da etki ettiği belirtiliyor. Bu da dolguların neden 5-7 yıl içinde işlevini yitirdiğini gösteriyor.

Araştırmacılardan Russel Gitalis “Bizim çalışmamız, nötrofillerin reçine kompozitlerini (diş rengindeki dolgular) parçalayabildiğini ve dentini mineralsizleştirebildiğini gösteriyor. Bu durum nötrofillerin dişin zarar görmesine ve çürüklerin tekrarlanmasına katkıda bulunduğunu gösteriyor.” diyor.

Bu keşfin önemi ise yeni tür tedavilerin keşfedilmesine ya da diş dolgusu olarak kullanılacak yeni malzemeler üretilmesine yardımcı olabilecek olması.

Meraklı Hastalar

Merak Et, Sağlıklı Kal!

Paylaş
Yayınlayan
Meraklı Hastalar

Önceki Yazılar

Akromegali nedir? Akromegali hastalığının tedavisi var mı?

Halk arasında ‘büyüme hastalığı’ olarak bilinen Akromegali, ciltte et benlerinde ve benlerde artış, dudak, burun…

% gün önce

GEN, HIV ve kanser alanında önemli iş birliğine imza attı

GEN, Jaguar Health Inc. ile önemli bir ortaklık ve iş birliği anlaşmasına imza attı. GEN,…

% gün önce

Türkiye’de bir ilk olan uniGEN projesi 1.000’den fazla öğrenciye ulaştı

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketlerinden biri olarak…

% gün önce

“BU İŞ SANDIĞINDAN BÜYÜK” KAMPANYASI BAŞLIYOR

Günümüzde küresel bir salgın olarak nitelendirilen obezitenin, irade eksikliği ile açıklanabilecek basit bir yapıda olmadığı,…

% gün önce

GEN, YENİLİKÇİ İLACI SUL-238’İN FAZ 1 ÇALIŞMASINI BAŞLATTI

GEN, Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılması hedeflenen yenilikçi araştırma ilacı SUL-238'in sağlıklı gönüllülerle…

% gün önce

Humanis, Altın Havan Ödülü’ne layık görüldü

İnsan odaklı sağlık felsefesini benimseyen Humanis, 13. Altın Havan Ödülleri’nde nadir hastalıklardan biri olan Serebrotendinöz…

% gün önce